Tunis: Vanredno stanje produženo za mjesec dana

Vanredno stanje u Tunisu daje dodatna ovlašćenja vojsci i policiji, kao što su zabrane štrajkova i skupova koji mogu da ugroze javni red i mir. To podrazumjeva i kontrolu medija i publikacija raznih vrsta
1 komentar(a)
Tunis, protesti, Foto: Reuters
Tunis, protesti, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.02.2016. 20:21h

Vlasti Tunisa danas su za još mjesec dana produžile vanredno stanje u zemlji uvedeno u novembru poslije samoubilačkog napada na predsjedničku gardu u glavnom gradu, javile su svjetske agencije.

"Poslije konsultacija s predsjednikom vlade i parlamenta o nacionalnoj bezbjednosti i posebno zbog situacije na granicama, predsjednik Beži Kaid Esebsi je odlučio da za još mjesec dana produži vanredno stanje počev od 22. februara", navodi se u saopštenju predsjedništva Tunisa.

Tunis je prošle godine bio meta tri napada džihadista iz Islamske države. Pored napada na predsjedničku gardu u novembru, 59 turista i jedan policajac poginuli su u napadima u martu ispred muzeja Bardo u glavnom gradu i ispred jednog hotela na istoku zemlje.

Vanredno stanje u Tunisu daje dodatna ovlašćenja vojsci i policiji, kao što su zabrane štrajkova i skupova koji mogu da ugroze javni red i mir. To podrazumjeva i kontrolu medija i publikacija raznih vrsta.

Bonus video: