POKRENUTA ISTRAGA

UZNEMIRUJUĆE Indonežanska policija zmijom prisilila osumnjičenog na priznanje

Indonežanska policija je više puta bila optuživana za zlostavljanje melanezijskog stanovništva Papue
2641 pregleda 4 komentar(a)
Čovjek na snimku vrišti dok ga policajac pita koliko je puta krao mobilne telefon, Foto: Twitter
Čovjek na snimku vrišti dok ga policajac pita koliko je puta krao mobilne telefon, Foto: Twitter

Indonežanske vlasti su pokrenule istragu nakon što je jedan policijski zvaničnik priznao da je u policijskoj stanici u Papui zmija bila stavljena na jednog osumnjičenog da bi ga uplašila i navela da prizna krađe.

U snimku koji se raširio društvenim mrežama, vidi se čovjek optužen za džeparenje koji sjedi na zemlji u lisicama dok mu se oko vrata nalazi zmija. Čovjek na snimku vrišti dok ga policajac pita koliko je puta krao mobilne telefone i na kraju odgovara da je to činio "samo dva puta".

Kako pokazuje snimak, policajac se pravi da želi da stavi zmiju u usta osumnjičenog dok se ostali policajci smiju. Ne zna se kada je snimak napravljen.

"Tog policajca trenutno ispituje unutrašnja kontrola papuanske policije", rekao je danas portparol policije ali nije naveo identitet tog policajca niti da li su njegove kolege pod istragom.

Šef okružne policije je uputio izvinjenje i dodao da osumnjičeni nije bio u opasnosti.

"Zmija je bila pripitomljena i nije bila otrovna ni opasna", naveo je on i rekao da su policajci na tu ideju došli da bi "što je brže moguće dobili priznanje".

Šef je takođe obećao da će policija "u budućnosti raditi profesionalnije".

Indonežanska policija je više puta bila optuživana za zlostavljanje melanezijskog stanovništva Papue. Organizacije za zaštitu ljudskih prava su izvještavale o vansudskim pogubljenjima aktivista i demonstranata.

Izolovana Papua je jedan od najsiromašnijih regiona Indonezije i nasilje je tu česta pojava.