Keri: Sa Lavrovim sam postigao preliminarni dogovor o prekidu vatre u Siriji

Američki državni sekretar je takođe rekao da dvije strane "još dogovaraju detalje sporazuma
0 komentar(a)
Džon Keri, Foto: Reuters
Džon Keri, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.02.2016. 12:43h

Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je danas da je sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovim postigao preliminarni dogovor o uslovima prekida vatre u Siriji.

"Postigli smo preliminarni sporazum o uslovima prekida neprijateljstva, koji bi mogao da stupi na snagu u narednih nekoliko dana", rekao je Keri na konferenciji za novinare u Amanu sa jordanskim ministrom spoljnih poslova Naserom Džudehom, a prenio je Rojters.

Keri je naveo da je sa Lavrovim razgovarao više puta, a posljednji put jutros, i da oni očekuju da će se predsjednici SAD i Rusije Barak Obama i Vladimir Putin čuti tokom narednih dana kako bi preliminarni sporazum bio potvrđen.

Američki državni sekretar je rekao da dvije strane "još dogovaraju detalje sporazuma" i dodao: "Bliže smo prekidu vatre nego što smo bili do sada".

Keri je istakao da će za postizanje konačnog sporazuma trebati nekoliko dana, dok se dvije strane konsultuju sa drugim zemljama, kao i sa sirijskom opozicijom.

"Rusija treba da razgovara sa sirijskom vladom i Iranom, a SAD sa sirijskom opozicijom i svojim partnerima", naveo je on.

Šef američke diplomatije nije želio da iznese više detalja o osporazumu i naveo je da ne očekuje trenutnu promjenu na terenu kad je riječ o borbama.

"Ne vjerujem da će u sljedećih nekoliko dana, tokom kojih ćemo pokušati da primijenimo sporazum, doći do prekretnice kad je riječ o razvoju situacije na terenu. Opozicija je jasno izrazila svoju želju da se brani", rekao je Keri.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova je potvrdilo da su Lavrov i Keri jutros telefonski razgovarali o uslovima primirja u Siriji.

U saopštenju se navodi da su dvojica ministara razgovarala o uslovima prekida vatre koji bi isključio operacije protiv organizacija "koje Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija smatra terorističkim organizacijama".

Predsjednik Sirije Bašar al-Asad je juče izjavio da je spreman za prekid vatre, pod uslovom da "teroristi" ne iskoriste zatišje u borbama u svoju korist, kao i da države koje podržavaju pobunjenike obustave podršku koju im pružaju.

Pored toga, sirijska opozicija je nešto ranije saopštila da je pristala na "mogućnost privremenog primirja", pod uslovom da dobije garancije da će saveznici zvaničnog Damaska, uključujući Rusiju, obustaviti vatru, da bude prekinuta blokada opkoljenih gradova i omogućena dostava humanitarne pomoći širom zemlje.

Bonus video: