Pada podrška bolivijskom predsjedniku: Hoće li Evo Morales dobiti četvrti mandat?

Morales, koji trenutno služi svoj treći mandat, želi da unese promjene u Ustav koje bi mu omogućile da se ponovo takmiči na predsjedničkim izborima 2019. godine i tako ostane na vlasti do 2025. godine, prenio je Rojters
1 komentar(a)
Evo Morales, Foto: Reuters
Evo Morales, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.02.2016. 10:54h

Građani Bolivije danas izlaze na referendum koji će odlučiti da li predsjednik Evo Morales može da ostane na toj funkciji još jedan, četvrti mandat, pri čemu su rezultati neizvjesni pošto podrška nekad izuzetno popularnom predsjedniku polako kopni.

Morales, koji trenutno služi svoj treći mandat, želi da unese promjene u Ustav koje bi mu omogućile da se ponovo takmiči na predsjedničkim izborima 2019. godine i tako ostane na vlasti do 2025. godine, prenio je Rojters.

Iako su se glasači širom Latinske Amerike uglavnom okrenuli protiv populističkih ljevičarskih lidera koji su nekad dominirali tim regionom, Morales je u Boliviji i dalje veoma popularan.

To bi, međutim, moglo da se promijeni, ocjenjuje britanska agencija, dodajući da ankete posljednjih nedjelja pokazuju da Morales po popularnosti vodi, ali sve manje, pa je procenat onih koji će na referendumu glasati "za" i "protiv" ustavnih promjena gotovo izjednačen.

Na skupu ove nedjelje u glavnom gradu La Pazu, Morales je izjavio da su mu pristalice koji žele nastavak njegovog "pragmatičnog socijalizma" tražile da ostne na vlasti.

"Braćo i sestre, kad dođe do promjene ministara, investicije se paralizuju. Vjerujem da narod ima pravo da traži kontinuitet", rekao je Morales, koji je najavio da će, ako pobijedi, nastaviti sa svojom "Agendom do 2025", koja predviđa iskorjenjivanje ekstremnog siromaštva.

Bonus video: