"Velt": Izbjeglice izbjegavaju "balkansku rutu"

Stručnjaci strahuju da bi do ljeta priliv mogao da dostigne prošlogodišnji ili ga čak i nadmaši
0 komentar(a)
Izbjeglice, djeca, Foto: Reuters
Izbjeglice, djeca, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.02.2016. 10:18h

Izbjeglice nastoje da izbjegnu takozvanu "balkansku rutu" ka Evropi zbog oštrih tamošnjih kontrola i umjesto toga planiraju da koriste rizičniju rutu preko Sredozemnog mora, piše njemački "Velt am zontag" pozivajući se na podatke zapadnih obavještajnih službi.

Kako se navodi, nekih 200.000 izbjeglica trenutno se nalazi duž obala Sredozemnog mora u Libiji, a većina njih dolazi iz Eritreje, Somalije i Nigerije i čekaju bolje vremenske uslove za prelazak preko mora na putu ka Evropskoj uniji, prenela je ruska agencija TAS.

Istovremeno, deo izbeglica mogao bi da krene i drugom rutom - od Turske preko Crnog mora ili preko teritorija Gruzije i Rusije, piše list.

Evropska pogranična agencija Fronteks zabilježila je ulazak više od 1,5 miliona migranata u zemlje članice EU prošle godine.

Priliv se blago smanjio u januaru i početkom februara ove godine, ali većina stručnjaka to objašnjava nepovoljnim vremenskim uslovima i olujama na Sredozemlju, a ne mjerama koje EU ili Turska predizimaju na ograničavanju migracije.

Stručnjaci strahuju da bi do ljeta priliv mogao da dostigne prošlogodišnji ili ga čak i nadmaši.

Bonus video: