Asad: Ako kopnene snage Turske i Saudijske Arabije uđu u Siriju, tretiraću ih kao teroriste

"Za 10 godina, ako uspijem da sačuvam Siriju kao predsjednik - ali to ne znači da ću biti predsjednik za 10 godina, već govorim samo o svojoj viziji za 10 godina", rekao je on u intervjuu za "El Pais"
0 komentar(a)
Bašar al-Asad, Foto: Reuters
Bašar al-Asad, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.02.2016. 10:33h

Sirijski predsjednik Bašar al-Asad izjavio je danas da želi da za 10 godina bude upamćen kao čovjek koji je sačuvao Siriju.

On je rekao da je njegov posao i dužnost da sačuva Siriju i da ona postane sigurna zemlja.

"Za 10 godina, ako uspijem da sačuvam Siriju kao predsjednik - ali to ne znači da ću biti predsjednik za 10 godina, već govorim samo o svojoj viziji za 10 godina", rekao je on u intervjuu za "El Pais".

Asad je naveo da će ostati na vlasti ako sirijski narod to želi.

"Ako me oni ne žele, ne mogu da uradim ništa, ne mogu da pomognem svojoj zemlji tako da moram da odem odmah", naveo je on.

Sirijski predsjednik je rekao da je spreman za prekid vatre, pod uslovom da "teroristi" ne iskoriste zatišje u borbama u svoju korist, kao i da države koje podržavaju pobunjenike obustave podršku koju im pružaju.

Na pitanje o eventualnom slanju kopnenih snaga Turske i Saudijske Arabije u Siriju, Asad je rekao da će ih tretirati kao teroriste.

"Branićemo svoju zemlju. To je agresija", rekao je on.

Sirijske snage uskoro će povratiti punu kontrolu u Alepu i napreduju ka provinciji Raka koja se smatra uporištem terorističke Islamske države.

Pošto bude imao kontrolu nad zemljom, sljedeći korak će biti formiranje vlade nacionalnog jedinstva koja će postaviti temelje za novi ustav i opšte izbore, rekao je Asad.

Govoreći o ofanzivi na sjeveru Alepa, Asad je rekao da je podrška njegovih ruskih i iranskih saveznika bila ključna za napredak.

"Definitivno nam treba ta pomoć iz jednostavnog razloga: zato što više od 80 zemalja podržava te teroriste na različite načine", rekao je on navodeći da neki to čine "novcem, logističkom podrškom, naoružanje, regrutovanjem, a neki politički na različitim međunarodnim forumima".

Bonus video: