Kina smjenjuje šefa Komisije za HoV zbog stanja na berzama

Niz poteza koji su imali za cilj da, umjesto stvaranja panike, ublaže dramatične oscilacije cijena akcija započete u junu prošle godine, nametnule su pitanje o upravljačkim sposobnostima Pekinga u kriznom periodu ekonomske tranzicije
0 komentar(a)
Sjao Gang, Foto: Reuters
Sjao Gang, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.02.2016. 11:07h

Kina će smijeniti šefa regulatornog tijela za hartije od vrijednosti, u pokušaju da uvjeri investitore u svijetu da može efikasno da upravlja tržištima akcija koja su zahvaćena velikim previranjima u posljednje vrijeme.

Predsjednik kineske Komisije za hartije od vrijednosti (CSRC), Sjao Gang, koji je vodio to regulatorno tijelo za vrijeme prošlogodišnjeg berzanskog sloma, biće "otpušten" sa funkcije, a zamijeniće ga predsjednik Poljoprivredne banke Kine (Agricultural Bank of China) Liju Šiju, izvijestila je državna novinska agencija Sinhua.

Kako prenosi agencija Frans pres, kineske akcije su u januaru ove godine pale 23 odsto, što je najveći mjesečni pad od ambisa viđenog tokom globalne finansijske krize 2008, tako da je Šangajska berza prošlog mjeseca imala najgore rezultate poslovanja među velikim tržištima akcija u svijetu.

Niz poteza koji su imali za cilj da, umjesto stvaranja panike, ublaže dramatične oscilacije cijena akcija započete u junu prošle godine, nametnule su pitanje o upravljačkim sposobnostima Pekinga u kriznom periodu ekonomske tranzicije, dodaje francuska agencija.

Sjao (57) je preuzeo funkciju predsjednika CSRC u martu 2013. godine. Najveći dio profesionalne karijere proveo je u kineskom bankarskom sistemu, uključujući centralnu banku, kao i Banku Kine u državnom vlasništvu, jedne od "velike četvorke" u toj zemlji, na čijem je čelu bio 10 godina prije prelaska na funkciju u CSRC.

On je bio zadužen za nadzor nad tržištima hartija od vrijednosti sredinom 2015. godine, kada je referentni indeks Šangajske berze pao za gotovo 30 odsto, brišući milijarde dolara i izazivajući potrese na globalnim tržištima.

Bonus video: