Google premjestio milijarde eura na Bermude

Ta strategija omogućava Google-u, koji je sada dio kompanije Alphabet, da izbjegne plaćanje poreza na prihod u SAD ili Evropi
1 komentar(a)
Google, Foto: Google
Google, Foto: Google
Ažurirano: 20.02.2016. 09:48h

Kompanija Google je premjestila 10,7 milijardi eura preko Holandije na Bermude 2014. godine zahvaljujući organizacionoj strukturi koja joj omogućava da ne plaća porez na prihode u inostranstvu.

Detalji o računima kompanije Google Holland Holding BV, koji su objavljeni u petak, pokazuju da je ta firma prebacila skoro čitav prihod u kompaniju Google Ireland holding, koja je registrovana u Irskoj, ali se nalazi na Bermudima.

Ta strategija omogućava Google-u, koji je sada dio kompanije Alphabet, da izbjegne plaćanje poreza na prihod u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) ili Evropi, prenosi Capital.ba.

Zarada na evropskom tržištu predstavlja najveći dio profita Google-a u inostranstvu.

Iz američkog tehnološkog giganta su saopštili da kompanija poštuje poreske zakone u svim državama u kojima posluje.

Desetogodišnji aranžman omogućava Alphabetu da plaća porez po stopi od samo šest odsto na prihod ostvaren van SAD-a, što je tek četvrtina prosječnog poreza na prihode u stranim zemljama.

Bermudi ne naplaćuju kompanijama nikakav porez.

Izbjegavanje plaćanja poreza od strane velikih korporacija postalo je jedno od najvažnijih političkih pitanja u Evropi u posljednjih nekoliko godina, a Google je izložen posebnom pritisku zbog malog poreza koji plaća na profit ostvaren na ovom kontinentu.

Google je postigao dogovor sa britanskim vlastima o plaćanju poreza na zaradu od oko 200 miliona funti (GBP) za period od 2005. do prošle godine, iako je za to vrijeme u Britaniji zaradio oko 24 milijarde GBP.

Bonus video: