Fišer: Već duže ne vidim evropsku solidarnost

"Ne smijemo potcjenjivati probleme, ali ni činiti kao da se raspada sve što je evropsko i izgrađeno u posljednjih šest decenija", poručio je Fišer
0 komentar(a)
Hajnc Fišer, Foto: Reuters
Hajnc Fišer, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.02.2016. 09:14h

Predsjednik Austrije Hajnc Fišer ocijenio je da bi bili poželjni koraci za okončanje sankcija protiv Rusije i izrazio žaljenje što je Evropa, prije svega zbog izbjegličke krize, u blokadi.

Fišer je, austrijskom dnevniku „Forarlberger nahrihten“, kazao da ideja „pojačanog, čak i nasilnog nacionalizma ne može biti odgovor“, te da se ne smije potcijeniti ozbiljnost situacije u vezi sa migrantskom krizom.

Austrijski predsjednik je naglasio da već duže ne vidi evropsku solidarnost, navodeći da je i dalje važna osnova evropskog duha, a to je da se Evropa ujedinjuje, otvara granice i sarađuje, ali da nailazi na sve veće prepreke.

Prema njegovim riječima, nije ispravan recept na migrantsku krizu podizanje granica i vraćanje na nacionalne države.

Fišer kaže da evropski projekat i dalje je živ i funkcioniše u mnogim oblastima, ali je, zbog građanskog rata u Siriji i Avganistanu, dobio dodatni teret na svoja pleća.

"Ne smijemo potcjenjivati probleme, ali ni činiti kao da se raspada sve što je evropsko i izgrađeno u posljednjih šest decenija", poručio je Fišer.

Kada je riječ o odnosu EU prema Rusiji, on je rekao da bi želio korake koji bi vodili ka okončanju sankcija.

Fišer je naglasio da su sankcije bile potrebne kao reakcija na djelovanje Rusije, ali da ne mogu biti trajno rješenje.

"Ako Rusija i Ukrajina žele okončanje sankcija, trebalo bi da se trude da obave svoje zadatke iz procesa u Minsku", poručio je austrijski predsjednik.

Fišer je potvrdio da je u toku priprema njegove posjete Moskvi na poziv predsjednika Rusije Vladimira Putina.

Bonus video: