Austrija: Kvota za azil važi samo za južnu granicu prema Sloveniji

Kada se kvota ispuni, kako je najavljeno, granični prelaz Špilfeld se zatvara do sljedećeg dana
61 pregleda 0 komentar(a)
Austrija granica, Foto: Reuters
Austrija granica, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.02.2016. 09:01h

Dnevna kvota od 80 molbi za azil, koju je ministarka unutrašnjih poslova Austrije Johana Mikl-Lajtner uvela, važi samo za južnu austrijsku granicu prema Sloveniji, odnosno prelaz “Špilfeld”, tvrdi bečki dnevnik “Standard”.

"Dnevna kvota od 80 zahtjeva trenutno važi samo za prelaz Špilfeld, sve dok se u drugim djelovima ne bude uspostavio sličan sistem upravljanja granicom. Ova kvota se odnosi samo na one izbjeglice koje su registrovane u Sloveniji i koje su navele da žele da podnesu zahtjev za azil u Austriji i koje slovenačke vlasti upućuju u Austriju", objasnio je listu jedan neimenovani portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Austrije.

"Standard" ukazuje da se aktuelno u Austriji dnevno podnosi oko 200 zahtjeva za azil, i to ne samo na granici, već i nadležnim policijskim stanicama širom zemlje.

Portparol Ministarstva naglašava da nije dobro shvaćeno ako se misli da dnevna kvota od 80 zahtjeva znači da će u čitavoj zemlji biti primljen taj broj molbi.

Austrija je juče počela sa primjenom dnevne kvote od 80 zahtjeva za azil, kao i 3.200 izbjeglica kojima se omogućava proputovanje ako navedu da žele da idu u neku drugu zemlju.

Kada se kvota ispuni, kako je najavljeno, granični prelaz Špilfeld se zatvara do sljedećeg dana.

Bonus video: