Austrija: Počela primjena dnevnih kvota za migrante

Novo upravljanje graničnim prelazima predviđa maksimalnu kvotu od 80 molbi za dobijanje azila dnevno, što je u prosjeku pet na sat
0 komentar(a)
Austrija granica, Foto: Beta/AP
Austrija granica, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 19.02.2016. 09:39h

Austrijske vlasti započele su danas, kao što je bilo najavljeno, primjenu dnevnih kvota za prihvat i propust izbjeglica, tako da se od jutros u osam sati primjenjuje novi sistem upravljanja prelazima, potvrđeno je Tanjugu u Ministarstvu unutrašnjih poslova Austrije.

Granični prelazi, kako je najavljeno, biće od sjutra otvoreni od 06 do 22 sati.

Novo upravljanje graničnim prelazima predviđa maksimalnu kvotu od 80 molbi za dobijanje azila dnevno, što je u prosjeku pet na sat.

Uz to je vlada odredila da se kroz Austriju propušta dnevno maksimalno 3.200 izbjeglica, koje planiraju proputovanje, odnosno da zatraže azil u jednoj drugoj zemlji EU.

Prema procjenama Ministarstva to znači da će biti propuštano do 200 izbjeglica, koje će nastaviti putovanje, na sat.

Kada kontingent bude iscrpljen trazioci azila i izbjeglice koje žele samo da prođu kroz Austriju u namjeri da traže zaštitu u nekoj drugoj zemlji, moraće na slovenačkoj strani da čekaju do sljedećeg dana, odnosno do 06 ujutro kada se granica ponovo otvara.

Ovaj sistem upravljanja granicama uveden je na južnoj granici, prema Sloveniji, odakle trenutno, preko balkanske rute dolaze izbjeglice.

Zbog procjena da bi novi sistem mogao preusmjeriti rutu austrijske vlasti su najavile pojačane kontrole i na drugim državnim međama, sa opcijama podizanja ograde, i primjenom ovog sistema upravljanja.

Dnevna kvota Austrije naišla je na osudu iz EU, a tako je evropski komesar za migracije Dimitris Avramopulos austrijskoj vladi poslao pismo u kome je ukazao da Beč ovim krši zakone Unije.

"Austrija spada u najopterećenije zemlje članice EU i dostigla je do svojih granica izdržljivosti", naglasila je ministarka unutrašnjih poslova Austrije Mikl-Lajtner u saopštenju i dodala da je pitanje kako obezbijediti sopstvene granice sve dok ne postoji evropsko rješenje.

Ona je istakla da Austrija ne može savladati isti broj izbjeglica kao prošle godine i da je uvođenje dnevnih ograničenja samo dalji korak ka zaustavljanju talasa izbjeglica.

"Važno nam je da svaka zemlja duž balkanske rute djeluje restriktivno na svojoj granici, a taj domino efekat je djelotvorniji ako djelujemo usaglašeno", podvukla je Mikl-Lajtner.

Avramopulos je ocijenio da "ono što su Austrijanci odlučili nije u skladu sa evropskim zakonima".

On je Beču poslao pismo u kome se ukazuje da odluka austrijskih vlasti nije u skladu sa evropskim zakonima i da su Austrijanci dužni da prihvate molbe za azil bez ograničenja.

U Austriju je prošle godine ušlo oko 700,000 migranta najčešće bježeći od sukoba u Siriji i Avganistanu a oko 90,000 je podnijelo zahtjev za azil u toj zemlji. Većina je ipak nastavila put ka Njemačkoj.

Bonus video: