SAD i Južna Koreja organizuju najveće vojne vježbe do sada

Južnokorejski obavještajni zvaničnici obavijestili su zakonodavce da je sjevernokorejski lider Kim Džong-un naredio da se izvrše pripreme za terorističke napade na Južnokorejance
3 komentar(a)
Vojne vježbe SAD Južna Koreja, Foto: Beta/AP
Vojne vježbe SAD Južna Koreja, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 19.02.2016. 07:56h

Predstojeće godišnje vojne vježbe Južne Koreje i SAD u martu biće najveće do sada, saopštilo je južnokorejsko ministarstvo odbrane, što je znak pojačanih tenzija sa Sjevernom Korejom koja je nedavno izvršila nuklearne i testove balističkih projektila.

Ministar odbrane Han Min-ku izjavio je da će u vježbama koje počinju u martu učestvovati oko 15.000 američkih vojnika, dvostruko više nego prošle godine, prenosi Glas Amerike.

Novinska agencija Jonhap prenijela je da će američki nosač aviona na nuklearni pogon Džon Stenis učestvovati u manevrima, za koje Pjongjang svake godine tvrdi da su pripreme za invaziju na sjever.

Južnokorejski obavještajni zvaničnici obavijestili su zakonodavce da je sjevernokorejski lider Kim Džong-un naredio da se izvrše pripreme za terorističke napade na Južnokorejance.

Član južnokorejske vladajuće partije prenio je novinarima da zvaničnici Nacionalne obavještajne službe vjeruju da bi na meti napada mogli da se nađu aktivisti protiv Sjeverne Koreje, disidenti koji su prebjegli iz Sjeverne u Južnu Koreju, kao i zvaničnici vlade u Seulu.

Bonus video: