"TO JE DOVELO DO SMRTI 250.000 LJUDI"

Ban ki-Mun o sukobu u Siriji: Odustanite od propale logike vojne pobjede

Ban upozorava da nedavni porast nasilja u sjevernoj provinciji Alep rizikuje da ugrozi napore izaslanika UN Stafana de Misture da sazove novu rundu mirovnih pregovora 25. februara, prenosi AFP
2 komentar(a)
Ban ki-Mun, Foto: Reuters
Ban ki-Mun, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.02.2016. 21:16h

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun pozvao je sukobljene strane u Siriji i zemlje koje ih podržavaju da odustanu od "propale logike vojne pobjede" i rade na nalaženju mirnog rješenja, navodi se u izvještaju Savjeta bezbjednosti.

Ban upozorava da nedavni porast nasilja u sjevernoj provinciji Alep rizikuje da ugrozi napore izaslanika UN Stafana de Misture da sazove novu rundu mirovnih pregovora 25. februara, prenosi AFP.

Ban je u izvještaju Savjetu bezbjednosti u koji je AFP imao uvid, takođe, naveo da je međunarodna zajednica pred izborom - sa jedne strane svjetske sile mogu da nastave sa postizanjem sporazuma o humanitarnoj pomoći i deeskalaciji nasilja, dok sa druge strane sirijske zaraćene strane mogu da nastave sa neuspjelom logikom vojne pobjede.

Ta opcija je "već dovela do smrti 250.000 Sirijaca, do najveće humanitarne krize našeg vremena i do stvaranja utočišta za terorističke organizacije" kao što su Islamska država i Al Nusra Front, navodi Ban.

Preporučujemo za Vas