Poznati pozvali Kamerona da pusti djecu iz Kalea u Britaniju

Lou, koji je organizator pisma, posjetio je kamp i opisao uslove u kojima djeca žive kao "jezive"
0 komentar(a)
Dejvid Kameron, Foto: Reuters
Dejvid Kameron, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.02.2016. 20:54h

Glumci Džad Lou, Džilijan Anderson i fudbaler Gari Lineker su među 145 poznatih ličnosti koje su danas pozvale britanskog premijera Dejvida Kamerona da dozvoli djeci migranata, zaglavljenim u luci Kale, da uđu u Veliku Britaniju.

U otvorenom pismu britanskom premijeru, oni su zatražili da djeca iz izbjegličkog kampa poznatog kao "Džungla" u Francuskoj koja imaju rođake u Britaniji, budu sa njima ujedinjena, dok njihovi zahtjevi za azil budu procesuirani.

Poziv poznatih dolazi u trenutku kada se francuske vlasti pripremaju da unište dio tog kampa u ponedjeljak, a ovaj potez učinio bi 3.000 ljudi beskućnicima na temperaturama blizu smrzavanja, naveo je AFP.

Prema podacima humanitarne organizacije Pomozimo izbjeglicama, u tom dijelu kampa živi 440 djece, od kojih 291 bez pratnje odraslih.

"Takav nametnuti potez ponovo bi isčupao iz korijena one koji su već morali da napuste svoje domove zbog rata i progona", navodi se u pismu poznatih i poziva vlada da djeluje kada je riječ o maloljetnicima u kampovima u Kaleu i Dankerku.

Lou, koji je organizator pisma, posjetio je kamp i opisao uslove u kojima djeca žive kao "jezive".

"Kameron i britanska Vlada moraju hitno da sarađuju sa francuskim vlastima u rješavanju ove humanitarne krize", kazao je glumac.

Bonus video: