Oland za ostanak Britanije, ali ne po cijenu ugrožavanja napretka EU

"Evropski projekat mora da napreduje, a ne da nazaduje", istakao je šef francuske države, dodavši da je "na kocki i EU, a ne samo Britanija"
1 komentar(a)
Fransoa Oland, Foto: Reuters
Fransoa Oland, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.02.2016. 19:08h

Francuski predsjednik Fransoa Oland izjavio je danas na samitu šefova država članica Evropske unije u Briselu da Francuska želi da Britanija ostane u sastavu EU, ali da mogući sporazum o njenom ostanku ne smije da ugrozi napredak Unije.

On je, na početku samita koji lideri EU opisuju kao najbolju priliku da se spriječi izlazak Britanije iz 28-članog bloka, rekao da je sporazum o daljem britanskom članstvu u EU "moguć zato što je potreban", ali da nijedna zemlja ne bi trebalo da ima pravo veta na jaču integraciju Unije.

"Evropski projekat mora da napreduje, a ne da nazaduje", istakao je šef francuske države, dodavši da je "na kocki i EU, a ne samo Britanija", prenosi Rojters.

On je naglasio da Britanija treba da ostane u sastavu Evropske unije, ali da mora da prihvati njena načela, dodavši da nijedna zemlja ne smije da sebe izuzme iz zajedničkih propisa.

"Nadam se da će Britanija ostati u EU, a pogotovu se nadam da ćemo svi mi zajedno napredovati i da niko to ne može da zaustavi", poručio je Oland.

Bonus video: