Orešković: Situacija s migrantima u EU je vrlo ozbiljna

Situacija je vrlo ozbiljna. Treba vidjeti kako će se u sljedeće tri, četiri sedmice situacija razvijati", rekao je Orešković
0 komentar(a)
Tihomir Orešković, Donald Tusk, Žan Klod Junker, Foto: Reuters
Tihomir Orešković, Donald Tusk, Žan Klod Junker, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.02.2016. 18:38h

Situacija s migrantskom krizom u Evropskoj uniji je vrlo ozbiljna i ona se može riješiti samo zajednički, izjavio je u četvrtak u Briselu hrvatski premijer Tihomir Orešković.

"Situacija je vrlo ozbiljna. Treba vidjeti kako će se u sljedeće tri, četiri sedmice situacija razvijati", rekao je Orešković po dolasku na samit čelnika EU-a, na kojem su glavne teme migrantska kriza i budući odnosi s Velikom Britanijom.

Orešković je sinoć učestvovao na radnoj večeri na kojoj se razgovoralo o zapadnobalkanskoj migrantskoj ruti. Taj sastanak organizovao je predsjednik Evropskog savjet Donald Tusk, a učestvovali su predsjednik EK Žan Klod Junker, slovenački premijer Miro Cerar, predsjednici Srbije i Makedonije Tomislav Nikolić i Đorđe Ivanov, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini i povjerenik za proširenje Johanes Han.

Orešković je istakao važnost komunikacija između tih zemalja. "Važno je da sarađujemo i imamo otvorenu komunikaciju. To nije problem samo zapadnog Balkana, to je evropski problem", rekao je Orešović, javila je Hina.

Bonus video: