Papa: Kontracepcija moguća u slučaju virusa zika

"Abortus nije manje zlo, to je zločin. Uzimanje jednog života da se spasi drugi, to radi mafija. To je zločin. To je apsolutno zlo", rekao je papa novinarima
0 komentar(a)
Papa Franjo, Foto: Reuters
Papa Franjo, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.02.2016. 18:42h

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo naznačio je danas da se zbog prijetnje virusom zika može koristiti vještačka kontracepcija i kazao da postoji jasna moralna razlika između abortusa i sprečavanja trudnoće.

Nekoliko zemalja Latinske Amerike pozvalo je žene da izbjegavaju trudnoću zbog virusa zika, pošto se sumnja da je odgovoran za porast broja novorodjenih beba s malim glavama. Grupe koje se zalažu za legalizaciju abortusa tražile su da se zbog zike ublaže zakoni o abortusu.

S druge strane, nekoliko latinoameričkih visokih sveštenika istaklo je protivljenje Katoličke crkve abortusu i vještačkoj kontracepciji.

Franjo je, na pitanje novinara u avionu na povratku iz Meksika da li je abortus manje zlo u slučaju zike, potpuno isključio mogućnost abortusa, ali dodao da izbjegavanje trudnoće kontracepcijom nije toliko zlo.

"Abortus nije manje zlo, to je zločin. Uzimanje jednog života da se spasi drugi, to radi mafija. To je zločin. To je apsolutno zlo", rekao je papa novinarima.

On je povukao paralelu s papom Pavlom Šestim koji 60-ih godina odobrio časnim sestrama u Belgijskom Kongu da koriste vještačku kontracepciju kako bi spriječile trudnoće pošto su sistematski silovane.

"Izbjegavanje trudnoće nije apsolutno zlo. U određenim slučajevima, kao u ovom sa zikom, ili kao što sam pomenuo blagoslovenog Pavla Šestog, to je jasno", rekao je papa.

Franjo, za razliku od svojih prethodnika Jovana Pavla Drugog i Benedikta Šesnaestog, pokušava da umanji značaj seksualnih pitanja, ističući da je siromaštvo daleko veći problem.

Bonus video: