Papa o Trampu: Ko podiže zidove nije hrišćanin

"Ako i kada Vatikan napadne Islamska država, što je kao što svi znaju konačan cilj Islamske države, mogu da obećam da će papa jedino željeti i moliti se da je Donald Tramp predsjednik", rekao je Tramp
91 pregleda 12 komentar(a)
Papa Franjo, Donald  Tramp, Foto: Reuters
Papa Franjo, Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.02.2016. 19:04h

Poglavar Rimokatoličke crkve Franjo izjavio je danas, povodom stavova kandidata za predsjedika SAD Donalda Trampa, da svako ko želi da podiže zidove između dvije zemlje nije hrišćanin.

Kandidat za predsjedničku nominaciju republikanaca obećao je da će, ako pobijedi na izborima, podići zid na granici s Meksikom od Teksasa do Kalifornije i protjerati 11 miliona ljudi koji su u zemlji ilegalno.

Na pitanje novinara u avionu na povratku iz Meksika o Trampovim stavovima, papa je odgovorio: "Osoba koja misli samo na dizanje zidova, ma gdje oni bili, ne gradi mostove, nije hrišćanin. Toga nema u Jevanđelju".

Franjo, pošto nije direktno čuo Trampove stavove, kazao je da postoji mogućnost da predsjednički kandidat to nije rekao.

"Samo kažem da taj čovjek nije hrišćanin, ako je to rekao na taj način", rekao je papa.

Tramp, koji je po vjeroispovijesti prezbitarijanac, kritikovao je ranije Franja zbog namjere da se moli na granici SAD i Meksika, navodeći da je papa loše obaviještan i da je politička figura koju iskorišćava meksička vlada.

Na pitanje novinara da li se osjeća kao pion Meksika, Franjo je rekao da ne zna. "Ostavljam taj sud vama, narodu", rekao je.

Franjo je djelovao kao da je zadovoljan što ga je Tramp nazvao "političkom" figurom, navodeći da je Aristotel ljude okarakterisao kao "političke životinje".

Tramp je izjavio da je "sramno" kako je poglavar Rimokatoličke crkve doveo u pitanje njegovu vjeru.

Tramp je u reagovanju rekao da "nijedan vodja, posebno ne vjerski vođa, ne bi trebalo da ima pravo da dovodi u pitanje religiju ili vjeru drugog čovjeka".

"Sramno je da vjerski vođa dovodi u pitanje nečiju vjeru", rekao je Tramp.

Tramp je optužio meksičku vladu da koristi papu kao "piona", dodajuči da je Franjo "čuo samo jednu stranu priče".

"Ako i kada Vatikan napadne Islamska država, što je kao što svi znaju konačan cilj Islamske države, mogu da obećam da će papa jedino željeti i moliti se da je Donald Tramp predsjednik", rekao je milijarder, koji se izjašanjava kao prezbiterijanac.

Bonus video: