Maduro podigao cijenu benzina za 6.000 odsto

Venecuela, nekada bogati proizvođač nafte zahvaljujući svojim ogromnim rezervama tog energenta koje su najveće na svijetu, zapala je u ozbiljnu krizu sa padom cijena nafte
0 komentar(a)
Nikolas Maduro, Foto: Reuters
Nikolas Maduro, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.02.2016. 16:53h

Venecuela je 2015. zabilježila inflaciju od 180,9 odsto, jednu od najviših na svijetu i pad BDP-a od 5,7 odsto, drugu godinu zaredom, objavila je danas Narodna banka te južnoameričke zemlje.

Ovi podaci objavljeni su dan posle odluke venecuelanskog predsjednika Nikolasa Madura da zbog obima ekonomske krize podigne cijenu benzina za 6.000 odsto, što je osjetljiva mjera u ovoj zemlji bogatoj naftom gdje je gorivo najjeftinje na svijetu, i da devalvira lokalnu valutu bolivar za 37 odsto.

Ovo je treća uzastopna godina rasta cijena u Venecueli, poslije inflacije od 20,1 odsto 2012. godine, 56,2 odsto 2013. i 68,5 odsto 2014.

Što se tiče bruto domaćeg proizvoda recesija se produbila prošle godine poslije pada BDP od 3,9 odsto 2014. godine.

Venecuelanska centralna banka navela je da se rast cijena događa u situaciji kada je smanjena ponuda robe široke potrošnje vezano za pad uvoza i smanjenje domaće proizvodnje, što je izazvano svjetskim padom cijena nafte.

Centralna banka je takođe pripisala ovu spiralu inflacije situaciji nastaloj zbog nestašice robe, što stanovništvo vidi kao jednu od glavnih problema zemlje.

Venecuela, nekada bogati proizvođač nafte zahvaljujući svojim ogromnim rezervama tog energenta koje su najveće na svijetu, zapala je u ozbiljnu krizu sa padom cijena nafte. Venecuela dobija 96 odsto svojih deviza od nafte.

Bonus video: