Počela kampanja za iranske parlamentarne izbore

Parlamentarni izbori se smatraju i referendumom o politici umjerenog predsednika Rohanija čija je popularnost porasla poslije sporazuma sa svjetskim silama 14. jula prema kojem su ukinute međunarodne sankcije dok je Iran odustao od dijela nuklearnog programa
0 komentar(a)
Iran izbori, Foto: Reuters
Iran izbori, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.02.2016. 16:38h

U Iranu je danas počela kampanja za parlamentarne izbore sljedećeg petka koji se smatraju i referendum o mandatu predsjednika Hasana Rohanija.

Pristalice reformista u Iranu i Rohanija okupile su se na skupu u Teheranu gdje su uzvikivale "reforme će biti pobjednik izbora", dok su širom zemlje kandidati počeli svoje kampanje.

Za izbore za 290 mjesta u parlamentu odobreno je 6.200 kandidata, među kojima je 586 žena, prenijeli su državni mediji.

Muhamed Reza Aref, potpredsjednik u vrijeme reformističkog predsednika Muhamada Hatamija krajem 90-ih i početkom 2000-ih, predvodi koalicionu listu reformista u Teherenu.

On je na skup stigao sa svojom suprugom, a okupljeni su tada uzvikivali "živjele reforme, živio Hatami".

Hatami, koji je popularan među mladima i ženama, prošle nedjelje je tražio od svojih pristalica da izađu na glasanje iako su izborne vlasti zabranile mnogim istaknutim reformistima da se kandiduju.

Rohani je takođe pozvao Irance da učestvuju na izborima iako su, kako je rekao, "sposobne" i "zaslužne" ličnosti diskvalifikovane.

Reformisti i umjereni političari su napravili savez u nadi da će pobijediti konzervativne političare koji trenutno imaju većinu u parlamentu.

Parlamentarni izbori se smatraju i referendumom o politici umjerenog predsednika Rohanija čija je popularnost porasla poslije sporazuma sa svjetskim silama 14. jula prema kojem su ukinute međunarodne sankcije dok je Iran odustao od dijela nuklearnog programa.

Pored parlamentarnih izbora, sljedećeg petka se glasa i o Savjetu stručnjaka, koji čini 88 teologa i koji će jednog dana birati nasljednika 76-godišnjeg vrhovnog lidera Alija Hamneja.

Bonus video: