Turski premijer poremetio raspravu EU o izbjeglicama

Nikolić je rekao da "Srbija neće prva zatvoriti granice", dodavši da Austrija i Slovenija najavljuju zatvaranje granica za migrante i da je slovenački premijer Cerar sinoć obavijestio sagovornike da će to biti učinjeno u roku od dva dana
3 komentar(a)
Ahmet Davutoglu, Foto: Reuters
Ahmet Davutoglu, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.02.2016. 15:50h

Odluka turskog premijera Ahmeta Davutoglua da zbog terorističkog napada u Ankari otkaže raspravu s čelnicima Evropske unije u Briselu o migrantskoj krizi spriječila je "moguću nagodbu presudno važne Turske i EU o hitno nužnom zaokretu u zaustavljanju nekontrolisanog priliva migranata" u Evropu.

Šefovi država ili vlada EU na dvodnevnom samitu, međutim, svakako će morati da se dogovore o tome da li će se uvođenje nadzora unutrašnjih šengenskih granica nastaviti, uz prijetnju izdvajanje Grčke iz Šengena, ako drugog rješenja ne bude za zaustavljanje priliva migranata i posebno vraćanje onih koji nemaju prava na azil u EU.

To su danas novinarima prenijeli evropski diplomatski zvaničnici uoči početka samita EU.

Migrantska kriza je izazvala krupne nedoumice i u Srbiji i Makedoniji, jer bi se moglo desiti da se izbjeglice koje su dosad samo prolazile, nađu uklještene između granica država EU, na srpskoj i makedonskoj teritoriji.

To se može dogoditi ako uz već postojeću ogradu na mađarskim međama, granice zatvore Austrija i Slovenija, što je sinoć u Briselu u razgovoru s čelnicima EU i premijerima Slovenije i Hrvatske predočeno predsjednicima Srbije i Makedonije Tomislavu Nikoliću i Đorđu Ivanovu.

Slovenački premijer Miro Cerar je upozorio da bi zatvaranje austrijske granice za izbjeglice i za Sloveniju značilo da bi se začas na slovenačkoj teritoriji našle hiljade ljudi s kojima se ne bi znalo šta da se učini i kuda da budu upućeni niti ko bi htio da ih primi.

Isti je slučaj i oko prvih 200 migranata koje je Hrvatska vratila Srbiji, a koje srpske vlasti mogu samo da pokušaju da pošalju u Makedoniju ili Grčku, ali bez izvjesnosti da će tamo biti primljeni.

Izvori EU su naglasili da će šefovi država ili vlada Unije večeras svakako razmotriti izvještaj holandskog predsjedništva EU i Evropske komisije o tome u kojoj se mjeri sprovode ili ne ranije odluke o hitnom rješavanju izbjegličke krize koja je unijela opasne podjele unutar EU.

Riječ je prevashodno o hitnoj zaštiti spoljnih granica Unije, nadziranom propuštanju samo sirijskih ratnih izbjeglica i očuvanju slobodnog šengenskog prostora bez međa.

Donald Tusk, predsjednik Evropskog savjeta, koji okuplja vođe EU, u pozivnom pismu evropskim liderima ocijenio je da dosad usvojene hitne mjere Savjeta ministara i Evropskog savjeta "daju plodove, ali napredak nije dovoljan".

Tu je riječ i o zahtjevu Evropske komisije i Savjeta ministara Grčkoj da u roku od tri mjeseca otkloni velike manjkavosti u kontroli granica i uspostavi obećane "kontrolne tačke" (hotspots) na svojim i evropskim granicama i da, uz mnogo veću podršku EU, praktično zaustavi ulazak imigranata.

Tusk je predočio da je dosad vrlo slabo od strane Ankare sprovođeni akcioni plan EU-Turska "od životne važnosti suštinsko i trajno smanjenje ilegalnih ulazaka iz Turske u EU".

Cilj EU je da se što prije obuzda nekontrolisana navala imigranata u Evropu i razbije mreža organizovanog kriminala koji imigrante preko turske granice i neometano od turskih vlasti prebacuju na grčka ostrva i obale.

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker, koji je sinoć zajedno s Tuskom razgovarao sa srpskim i makedonskim predsjednicima Nikolićem i Ivanovom, kao i premijerima Slovenije i Hrvatske, Mirom Cerarom i Tihomirom Oreškovićem, saopštio je da je zajednički stav bio da se "mora izbjeći humanitarna kriza na Zapadnom Balkanu i jednostrane mjere".

Srpski predsjednik Nikolić je sinoć izjavio da je od čelnika EU tražio odgovor na to da li je neminovno zatvaranje evropskih granica, da bi Srbija znala kad izbjeglice više neće moći da odlaze dalje iz Srbije.

Nikolić je rekao da "Srbija neće prva zatvoriti granice", dodavši da Austrija i Slovenija najavljuju zatvaranje granica za migrante i da je slovenački premijer Cerar sinoć obavijestio sagovornike da će to biti učinjeno u roku od dva dana.

Srpski predsjednik je rekao da se Junker tome usprotivio i da EU nikako ne želi da izoluje Grčku.

Junker je prethodno podržao plan Cerara da EU pruži materijalnu i pomoć u ljudstvu Makedoniji da bi obezbijedila prolazak samo onim migrantima za koje se zna da su članice EU spremne da ih prime.

Srpski predsjednik je rekao da će Srbija imati vremena da reaguje ako do zatvaranja granica ipak dođe, i kako je naveo, "taj broj izbejglica koji bi možda privremeno ostao u Srbiji ne bio bio neko opterećenje za Srbiju".

Bonus video: