Zaharova: Nema dokaza da su ruske snage uništavale bolnice u Siriji, Turska širi laži

Ona je upozorila i da će uvođenje zone zabrane leta u Siriji samo rezultirati "libijskim scenarijom"
1 komentar(a)
Marija Zaharova, Foto: Instagram
Marija Zaharova, Foto: Instagram
Ažurirano: 18.02.2016. 15:16h

Nema "ni direktnih, ni indirektnih" dokaza da su ruske vojne snage umiješane u uništavanje bolnica u Siriji, izjavila je danas portparolka Ministarstva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova.

"Kao i uvijek, ne postoje činjenice o povezanosti ruskih vazdušno-kosmičkih snaga sa uništavanjem tih bolnica", rekla je Zaharova na današnjoj konferenciji za novinare, prenosi Tas s.

Ona je upozorila i da će uvođenje zone zabrane leta u Siriji samo rezultirati "libijskim scenarijom".

"Niko ne želi libijski scenario. Međunarodna zajednica to dobro zna. Rezultat je vidljiv ne samo u Libiji, čak se u Libiji uopšte i ne vidi, ali se vidi daleko izvan libijskih granica - u Evropi", istakla je Zaharova.

Takođe je naglasila da bi svaki upad bilo koje strane zemlje na teritoriju Sirije bio nezakonit, dodavši da druge zemlje koje su zabrinute zbog terorističke prijetnje koja dolazi iz Sirije ništa ne sprečava da sarađuju sa Sirijom, navodi Rojters.

Kad je riječ o mogućnosti upostavljanja nezavisne kurdske države na sirijskom tlu, Zaharova je poručila da Rusija podržava nepodijeljenu Siriju, prenosi britanska agencija pozivajući se na RIA Novosti.

Ona je izrazila zadovoljstvo napretkom u humanitarnoj sferi u Siriji, navodeći da se na tome aktivno radi na osnovu zaključaka iz Minhena, i to u dvijema sferama u dvijema grupama, a sastanak prve grupe o humanitarnim pitanjima je već održan i već se vide praktični rezultati.

"Zadovoljni smo kako napreduje rad u humanitarnoj sferi i brzinom kojom sirijske vlasti čine aktivne napore u tom pravcu", istakla je ona.

Najavivši za sjutra sastanak grupe posvećen prestanku neprijateljstava u Siriji, Zaharova je naglasila da je Rusija spremna za bilo kakve napore.

"Od početka smo bili spremni za to. S naše strane ne može biti prepreka i odlaganja za otpočinjanje aktivnog i plodonosnog rada, a shodno tome, isto očekujemo i od naših partnera", poručila je portparolka ruskog ministarstva.

Zaharova je rekla i da Turska, u okviru Grupe za podršku Siriji, ima obavezu da se uzdrži od vojnog rješenja sirijske krize, navodi Tas s.

Ona je, takođe, izrazila žaljenje što Ankara, kako je rekla, i dalje pokušava da diskredituje ruske napore u borbi protiv Islamske države (ID) i "širi laži o Rusiji".

"U okolnostima kada se terorističke aktivnosti intenziviraju u regionu i kada bi zaista trebalo da zbijemo redove u cilju suzbijanja te pošasti, suočeni smo sa čudnim i ponekad neprimerenim izjavama turskih zvaničnika koji samo raspiruju retoriku usmjerenu na diskreditovanje ruskih napora u borbi protiv ID", kazala je ona.

Osvrnuvši se na niz nedavnih terorističkih napada u Turskoj, Zaharova je rekla da su to "uznemirujuće tendencije".

"Ono što se dogodilo još jednom pokazuje da je neophodno da se sve zemlje udruže u borbi protiv međunarodnog terorizma", saopštilo je prethodno tim povodom Ministarstvo vanjskih poslova Rusije.

Bonus video: