Slovenija spremna da aktivira vojsku zbog izbjegličke krize

Erjavec je rekao da se ovim mjerama vodi računa o zaštiti nacionalnih interesa Slovenije kako se država ne bi pretvorila u "migrantski džep" u kojemu bi se duže vrijeme zadržavali migranti
0 komentar(a)
Karl Erjavec, Foto: Mzz.gov.si
Karl Erjavec, Foto: Mzz.gov.si
Ažurirano: 17.02.2016. 13:28h

Vijeće za nacionalnu odbranu Slovenije danas je prihvatilo mjere za slučaj produžavanja migrantske krize, a njima je predviđeno i aktiviranje vojske koja bi uz granicu djelovala uz ovlašćenja koje ima policija, izjavio je poslije sastanka ministar obrane Karl Erjavec.

Ove mjere tokom dana treba da potvrdi i slovenačka vlada, prenijela je Hina.

Erjavec je rekao da se ovim mjerama vodi računa o zaštiti nacionalnih interesa Slovenije kako se država ne bi pretvorila u "migrantski džep" u kojemu bi se duže vrijeme zadržavali migranti.

Vijeće za nacionalnu obranu, pod vođstvom premijera Mire Cerara, predložilo je i aktiviranje izmjene člana zakona o obrani prema kojem bi se vojska na granici zbog ilegalnih migranata mogla uključiti u zaštitu teritorija i pri tome imati ovlašćena koja u redovnom stanju ima samo policija.

Da bi došlo do aktiviranja zakona, izmjenjenog prošle jeseni u svijetlu migrantske krize, potrebno je da za to glasa dvije trećine poslanika u parlamentu.

Nezvanično, vanredna sjednica na kojoj će se tome odlučivati održaće se u ponedjeljak, naveli su slovenački mediji.

Bonus video: