Turska se založila za uvođenje zone bezbjednosti u Siriji

Turska ariteljerija od subote gađa položaje Kurda na sjeveru Sirije, odnosno položaje pripadnika kurdske Partije demokratskog jedinstva (PDJ) i njenog vojnog ogranka Jedinice narodne zaštite (JDZ), koje smatra teroristima
1 komentar(a)
Turska vojska, Foto: Reuters
Turska vojska, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.02.2016. 12:24h

Turska se danas založila za uvođenje "zone bezbjednosti" u Siriji koja bi obuhvatila i grad Azaz, koji je gađaju turske snage kako bi spriječile kurdske borce da ga zauzmu.

"Želimo da se uspostavi zona bezbjednosti 10 kilometara unutar sirijske teritorije, koja bi obuhvatila i Azaz", izjavio je potpredsjednik turske vlade Jalsin Akdogan.

Turska ariteljerija od subote gađa položaje Kurda na sjeveru Sirije, odnosno položaje pripadnika kurdske Partije demokratskog jedinstva (PDJ) i njenog vojnog ogranka Jedinice narodne zaštite (JDZ), koje smatra teroristima kao i Radničku partiju Kurdistana (PKK) koja se bori za autonomiju Kurda u Turskoj.

Turske vlasti su pozdravile te napade koje su, prema njihovim riječima, sprečile Kurde da preuzmu kontrolu nad Azazom, koji se nalazi nekoliko kilometara od sirijsko-turske granice.

Turska je u nekoliko navrata predložila uvođene zone bezbjednosti na sirijskom tlu kako bi se u boljim uslovima primile izbjeglice koje bježe iz te zemlje u kojoj je od 2011. godine u ratu poginulo više od 260.000 ljudi.

Bonus video: