Apple odbio da pomogne FBI: Nećemo da hakujemo naše korisnike

"Ne možemo da nađemo presedan za američku kompaniju koja je natjerana da izloži svoje korisniku većem riziku od napada"
2 komentar(a)
Apple, Foto: Reuters
Apple, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.02.2016. 11:50h

Šef giganta Apple Tim Kuk saopštio je da je njegova firma odbila zahtjev američkog sudije da pomognu FBI kako bi "probili" iPhone koji je pronađen kod jednog od napadača u pucnjavi u San Bernardinu.

Kuk je naveo da zahtjev ugrožava bezbjednost korisnika Apple uređaja i da "implikacije daleko prevazilaze konkretan slučaj".

Sudija Šeri Pim iz Okružnog suda u Los Anđelesu je u utorak rekla da Apple mora da pruži "razumnu tehničku pomoć" istražiteljima koji pokušavaju da otključaju podatke na iPhone 5C koji je bio vlasništvo Sajeda Rizvan Faruka.

U pismu adresiranom na Apple korisnike, Kuk je naveo da je FBI od njih tražio da izgrade takozvani "zadnji ulaz" (backdoor) za iPhone.

"Vlada traži od Apple da hakuju sopstvene korisnike i potkopaju dekade bezbjednosnih dostignuća kojima štitimo naše korisnike, uključujući desetine miliona američkih državljana, od sofisticiranih hakera i sajber-kriminalaca", naveo je Kuk.

"Ne možemo da nađemo presedan za američku kompaniju koja je natjerana da izloži svoje korisniku većem riziku od napada".

U pucnjavi u San Bernardinu je ubijeno 14, dok je 22 teško povrijeđeno. Napad su sproveli Rizvan Faruk i njegova supruga Tashfin Malik.

Bonus video: