Tivatska akcija: Bojkot ili ništa

TA je danas predstavila plan u pet tačaka koji bi po njima, garantovao uslove za slobodno izražavanje izborne volje Tivćana
86 pregleda 6 komentar(a)
Tivat, Foto: Siniša Luković
Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 17.02.2016. 10:37h

Tivatska akcija (TA) izjasnila se protiv parcijalnog bojkota lokalnih izbora u tom gradu o čemu spekuliše dio opozicije. Saopšti su da „apsolutno podržavaju koordisano djelovanje svih opozicionih subjekata” i ocijenili da je kvalitetno sprovođenje elektronske identifikacije birača “ozbiljan problem, ali mnogo manji od mnogih drugih pojava koje utiču na regularnost izbora.”

TA je stoga danas predstavila plan u pet tačaka koji bi po njima, garantovao uslove za slobodno izražavanje izborne volje Tivćana.

“Odlaganje izbora ima smisla samo ako u lex specialis-u kojim se to bude pravno uredilo bude predviđena i opoziciona kontrola rada svih službi Opštine Tivat, svih opštinskih preduzeća, Aerodroma Tivat, Elektrodistribucije, Biroa za zapošljavanje, kontrola rada MUP-a kad su u pitanju upisivanja i brisanja građana iz biračkog spiska...Predlažemo da u svakoj od ovih institucija opozicija dobije najmanje dva kontrolora koji bi u svakom trenutku imali uvid u sve tekuće poslove tih institucija, kao i uvid u svu dokumentaciju. Ovi kontrolori bi radili volonterski, tako da ne bi bilo nikakvih troškova ni za Opštinu, ni za državnu kasu i državna preduzeća”, navela je TA tražeći da se do izbora nove lokalne uprave “obustavi dodjele stanova na lokaciji Švedske barake, te dodjela pozajmica i kredita”.

“Tražimo da se Specijalno državno tužilaštvo do održavanja izbora u Tivtu, naročito fokusira na procesuiranje slučajeva korupcije i zloupotreba službenog položaja u Opštini Tivat. Ostavljanje istraga da „vise u vazduhu“ jasno pomaže DPS-u, i neregularnost izbora čini drastično ozbiljnijom. Ukoliko DPS ne bude želio da prihvati odlaganje izbora u Tivtu pod ovakvim uslovima - očekujemo da URA, DEMOS, i SNP odmah napuste parlamentarni dijalog o rekonstrukciji Vlade CG. Ukoliko bi, pak, neko ostao u parlamentarnom dijalogu o rekonstrukciji Vlade, a istovremeno pozivao na bojkot izbora u Tivtu – to bi bio znak da su posrijedi neke nove politikantske igrarije”, saopštila je TA dodajući da će se ukoliko “svi istinski opozicioni subjekti budu za bojkot izbora u Tivtu i TA pridružiti bojkotu”.

“Ali, samo pod uslovom da svi istinski opozicioni subjekti izađu iz pregovora o rekonstrukciji Vlade. Bez toga - bojkot u gradu od 14.000 stanovnika ne bi imao nikakvu političku težinu, i išao bi jedino u prilog DPS-u. Jer, da jasno naglasimo svima koji nisu svjesni političke situacije u Tivtu - DPS u Tivtu nikada nije gore stajao u ovih 27 godina. Dati im šansu bojkotom da nastave da vrše vlast, u situaciji kada nije izvjesno kada bi (i da li bi ikada) bili održani vanredni, zaista fer i demokratski izbori – bilo bi krajnje neodgovorno, da ne kažemo politički zločin, prema građanima Tivta”, zaključuje se u saopštenju TA koja očekuje od opozicije da se odredi o njihovom planu, kao i od vrha SDP “s tim što od njih tražimo da razjasne i svoju političku platformu ukoliko se bude išlo na izbore u Tivtu - da li žele da nastave saradnju s DPS-om, ili se priklanjaju opoziciji, ili se sjedjenjem na dvije stolice nadaju unosnoj političkoj trgovini”.

Bonus video: