U egiptskim školama prvi put lekcije o miru s Izraelom

Još jedna značajna promjena u tim knjigama jeste uloga bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka u jomkipurskom ratu 1973. Uloga Mubaraka, tada komandanta egipatskih vazduhoplovnih snaga, bila je manja u poređenju s onima kako je predstavljen dok je bio predsjednik
62 pregleda 1 komentar(a)
učionica, Foto: Shutterstock
učionica, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.02.2016. 10:09h

U egipatskim školama uskoro će se prvi put učiti o istorijskom mirovnom sporazumu Egipta i Izraela, potpisanom prije 37 godina, javio je izraelski vojni radio.

Taj sporazum potpisali su egipatski predsjednik Anvar Sadat i izraelski premijer Menanahem Begin u Vašingtonu 1979, nakon što je sklopljen u Kemp Dejvidu godinu dana ranije.

Novi udžbenik o modernoj istoriji Egipta ima jedno poglavlje o mirovnom sporazumu za koji su Begin, Sadat i tadašnji predsjednik SAD Džimi Karter dobili Nobelovu nagradu.

U tom udžbeniku za deveti razred navodi se detaljno osam klauzula sporazuma i između ostalog piše da Izrael i Egipat "okončavaju ratno stanje" i da "svaka strana poštuje suverenitet i nezavisnost one druge". Takođe se navodi da je razlog za dodjelu Nobelove nagrade "veliki napor koji su uložili da se postigne mir na Bliskom istoku."

Poglavlje o mirovnom sporazumu, kako javlja izraelski vojni radio, dio je širih promjena sadržaja udžbenika za sve razrede koje je egipatsko Ministarstvo obrazovanja najavilo još prije dvije godine.

Još jedna značajna promjena u tim knjigama u odnosu na Izrael jeste uloga bivšeg egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka u jomkipurskom ratu 1973. godine. Uloga Mubaraka, tada komandanta egipatskih vazduhoplovnih snaga, bila je manja u poređenju s onima kako je predstavljen dok je bio predsjednik.

Egipat je prva arapska zemlja koja je potpisala mir s Izraelom. Odnosi dvije susjedne zemlje pogoršali su se kada je za predsjednika izabran islamista Mohamed Morsi juna 2012, nakon pada Mubaraka sa vlasti u pobuni 2011. godine. Morsija je u julu 2013. godine zbacio tadašnji šef armije, a sadašnji predsjednik Abdel-Fatah el-Sisi.

Izrael i Egipat bezbjednosno sarađuju na Sinajskom poluostrvu, gdje islamski militanti napadaju egipatske vojnike i odakle se ispaljuju rakete na Izrael. Izraelska strana takođe pregovara s Egiptom o prodaji prirodnog gasa iz gasnog polja Levijatan u Sredozemnom moru.

U septembru prošle godine ponovo je otvorena izraelska ambasada u Kairu, četiri godine nakon što su u nju upale desetine demonstranata u nasilju koje je dovelo do evakuacije ambasadora. Bio je to protest zbog ubistva pet egipatskih bezbjednjaka na Sinaju. Ubili su ih izraelski vojnici u potrazi za militantima koji su iz zasjede napali i ubili osam Izraelaca duž granice.

Bonus video: