OPASAN SVIJET

IFJ: Svake dvije nedjelje ubijen po novinar

U debati je naglašeno da su napadi i zločini protiv medijskih profesionalaca dostigli alarmantan nivo proteklih godina, stvarajući atmosferu straha i nesigurnosti
0 komentar(a)
ruski novinari, Foto: Youtube screenshot
ruski novinari, Foto: Youtube screenshot
Ažurirano: 17.02.2016. 09:04h

U posljednjih 25 godina ubijeno je 2.700 novinara - u prosjeku dva nedjeljno, izjavio je predsjednik Međunarodne federacije novinara (IFJ) Džim Bumela.

Kako je prenio NUNS, na međunarodnoj konferenciji o sigurnosti novinara koja se održava u Bejrutu Bumela je ocijenio da "svijet postaje opasan za novinare".

U debati je naglašeno da su napadi i zločini protiv medijskih profesionalaca dostigli alarmantan nivo proteklih godina, stvarajući atmosferu straha i nesigurnosti. 

Kako je navedeno, ratovi i oružani sukobi predstavljaju posebno veliku prijetnju za medijske profesionalce, a arapske zemlje, prije svih Irak i Sirija, danas su najopasnija područja za novinare.

Dvodnevnu regionalnu konferenciju "Sigurnost novinara na univerzitetima", organizovala je Međunarodna federacija novinara (IFJ) u saradnji sa Uneskom (kancelarija u Bejrutu) i Ministarstvom prosvjete Libana.

Cilj konferencije je stvaranje povoljnog okruženja za buduće novinare, uzimajući u obzir lokalni kontekst i međunarodne standarde. 

Zaključci skupa poslužiće za ažuriranje nastavnih planova i programa studija novinarstva na univerzitetima.

Konferenciji prisustvuje više od 40 učesnika sa univerziteta u Libanu, Siriji, Jordanu, Iraku, Palestini, Egiptu, Tunisu, Maroku i Omanu.

Učestvuju i diplomate, vladini zvaničnici, medijski profesionalci i međunarodni eksperti Uneska i IFJ-a. 

Preporučujemo za Vas