Kina opovrgava tvrdnje o raspoređivanju raketa

Tajvansko Ministarstvo odbrane saopštilo je prethodno da je primijećeno da je "komunistička Kina rasporedila" neodređeni broj raketa na ostrvo Vudi u Južnom kineskom moru
0 komentar(a)
Južno kinesko more, Foto: Reuters
Južno kinesko more, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.02.2016. 12:29h

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji nastojao je da umanji navode da je Kina rasporedila rakete zemlja-vazduh na spornom ostrvu u Južnom kineskom moru, i optužio medije za publicitet, rekavši da pažnja treba da se usmjeri ka "javnim dobrima i uslugama" koje pruža razvoj Kine u tom pomorskom području.

Tajvansko Ministarstvo odbrane saopštilo je prethodno da je primijećeno da je "komunistička Kina rasporedila" neodređeni broj raketa na ostrvo Vudi u Južnom kineskom moru.

"Vojska će s pažnjom pratiti prestojeći razvoj događaja", navedeno je u saopštenju tajvanskog ministarstva.

Vlasti Filpina navode da je razvoj događaja povećao regionalne tenzije.

Vang je nakon sastanka sa australijskom ministarkom spoljnih poslova Džuli Bišop u Pekingu kazao da je za navode o raspoređivanju raketa saznao tek nekoliko minuta ranije.

"Mi vjerujemo da je ovo pokušaj da pojedini zapadi mediji naprave priče", dodao je kineski ministar.

AP navodi da odluka dolazi nakon što je Kina počela da podiže vještačka ostrva u Južnom kineskom moru, što se smatra naporima Pekinga da praktično zauzme cijelo područje i resurse tog mora, pa su pojedine susjedne zemlje počele da bliže sarađuju sa SAD.

Američka TV Foks njuz takođe je prenijela da je Kina rasporedila rakete zemlja-vazduh na Paracelska ostrva u Južnom kineskom moru, navodeći da rakete imaju domet od oko 200 kilometara, kao i da predstavljaju prijetnju civilnim i vojnim letjelicama.

Bonus video: