POSLIJE NAPADA NA BOLNICU

Sirija: Ljekari bez granice rade za francusku obavještajnu službu

Džafari je u ponedjeljak optužio američku avijaciju da je bombardovala bolnicu MSF-a, dok su vlasti u Vašingtonu okrivile sirijski režim i Rusiju
4 komentar(a)
štrajk ljekara Velika Britanija, Foto: Reuters
štrajk ljekara Velika Britanija, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.02.2016. 08:01h

Sirijski ambasador pri UN Bašar al Džafari optužio je međunarodnu organizaciju "Ljekari bez granica" (Medecins sans frontieres - MSF) sa sjedištem u Parizu da radi za francusku obavještajnu službu.

MSF saopštio je da je najmanje 11 osoba stradalo u vazdušnom napadu na jednu bolnicu koju pomaže ta organizacija u sirijskoj sjevernoj provinciji Idleb.

"Ta navodna bolnica je otvorena bez dozvole sirijske vlade, a takozvani Ljekari bez granica predstavljaju ogranak francuske obavještajne službe koja djeluje u Siriji", rekao je Džafari novinarima u sjedištu UN u Njujorku.

Prema njegovim riječima, MSF treba da snosi odgovornost jer se nije konsultovala sa sirijskom vladom o otvaranju bolnice.

Francuski ambasador pri UN Fransoa Deletr odmah je osudio sirijske optužbe, ocijenjujući da je sirijska vlada "još jednom pokazala svoje pravo lice".

Džafari je u ponedjeljak optužio američku avijaciju da je bombardovala bolnicu MSF-a, dok su vlasti u Vašingtonu okrivile sirijski režim i Rusiju.

Sirijski ambasador se obratio novinarima prije konsultacija iza zatvorenih vrata Savjeta bezbjednosti UN o turskim aktivnostima na sjeveru Sirije.