Potvrđeno: Islamska država koristila hemijsko oružje u Iraku

To je prvi put od pada Sadama Huseina da je u Iraku korišćeno hemijsko oružje, pokazali su testovi
0 komentar(a)
Kurdski ratnik, Foto: Reuters
Kurdski ratnik, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.02.2016. 13:40h

Militanti Islamske države su napali kurdske snage u Iraku hemijskim oružjem prošle godine, javlja Rojters pozivajući se na diplomatski izvor.

To je prvi put od pada Sadama Huseina da je u Iraku korišćeno hemijsko oružje, pokazali su testovi.

Izvor iz Organizacije za zabranu hemijskog oružja je potvrdio da su laboratorijski testovi otkrili da je korišćen iperit, koji spada u klasu srodnih citotoksičnih hemijskih oružja sa sposobnošću da formiraju velike plikove na izloženoj koži i u plućima.

Hemijsko oružje je korišćeno u avgustu, kada je i oko 35 pripadnika kurdskih snaga oboljelo na bojnom polju.

Organizacije neće navesti ko je koristio hemijske agense, ali diplomata koji je želio da ostane anoniman jer nalazi još nisu objavljeni, tvrdi da su rezultati pokazali da je Islamska država koristila hemijsko oružje.

Uzorci su uzeti nakon što su vojnici oboljeli tokom borbe protiv Islamske države jugozapadno od Erbila, glavnog grada autonomnog kurdskog regiona u Iraku.

Organizacija je već zaključilja da je iperit korišćen u Siriji u oktobru. Islamska država je proglasila "kalifat" na teritorijama koje kontroliše u Iraku i Siriji i ne priznaje granicu.

Eksperti vjeruju da je iperit vjerovatno potekao iz neobilježenih zaliha Sirije, ili da su militanti naučili bazično kako da sprovedu hemijski napad raketama.

Hemijski arsenal u Iraku je većinom uništen tokom Sadamove ere, iako se dešavalo da je hemijska municija korišćena u periodu od 2003 do 2011 koliko je trajala okupacija SAD.

Sirija je predala svoje hemijsko oružje, uključujući zalihe iperita, pod međunarodnim nadzorom nakon što je stotine civila ubijeno nervnim gasom sarinom u predgrađu Damaska 2013. godine, za šta je Zapad krivio vladu Bašar al-Asada, a on odbijao te napade.

Bonus video: