Rusija: Agresivne akcije Turske, pomažu ulazak terorista u Siriju

"Prema informacijama koje dobijamo, turska strana nastavlja da pomaže ilegalni ulazak svježih terorističkih grupa u Siriju kako bi pomogle jedinicama Džabhat al-Nusra i Islamskoj državi i drugim", navodi se u saopštenju
3 komentar(a)
Turska, Rusija, Foto: Shutterstock
Turska, Rusija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.02.2016. 12:23h

Rusija je danas izrazila "duboku zabrinutost" zbog turskih vazdušnih napada na kurdske položaje u Siriji, uz ocjenu da je "provokativna" politika Ankare "prijetnja za mir".

"Moskva izražava najveću zabrinutost zbog agresivnih akcija turskih vlasti", saopštilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Takva turska politika, kako se navodi, pokazuje "neskrivenu podršku međunarodnom terorizmu".

Rusija će insistirati na tome da ovo pitanje bude na dnevnom redu Savjeta bezbjednosti UN.

"Prema informacijama koje dobijamo, turska strana nastavlja da pomaže ilegalni ulazak svježih terorističkih grupa u Siriju kako bi pomogle jedinicama Džabhat al-Nusra i Islamskoj državi i drugim", navodi se u saopštenju.

Rusko ministarstvo takođe navodi da se ranjeni pripadnici tih grupa prebacuju u Tursku gdje se oporavljaju i ponovo grupišu, prenosi Rojters.

Turska vojska tri dana sa granice granatira položaje Kurda u Siriji kao odgovor, prema tvrdnjama Ankare, na napade iz pravca Sirije.

Granatirnje položaja Kurda osudile su i SAD, Francuska i EU i pozvale Tursku da obustavi te napade.

Bonus video: