EU: Turska da obustavi vojne akcije u Siriji

Novi sukobi "očigledno nijesu ono što očekujemo", rekla je potpredsjednica Evropske komisije i visoka predstavnica EU Federika Mogerini, prenosi AP
1 komentar(a)
Federika Mogerini, Foto: Reuters
Federika Mogerini, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.02.2016. 11:29h

Zvaničnici EU apelovali su danas na Tursku da obustavi svoje vojne akcije u Siriji nakon što su tokom vikenda turske snage granatirale pozicije kurdske milicije koju podržavju SAD.

Potpredsjednica Evropske komisije i visoka predstavnica EU Federika Mogerini je rekla da su samo prije nekoliko dana, svi, uključujući i Tursku sjedjeli zajedno za stolom diskutujući o koracima u cilju deeskalacije i prekida neprijateljstava.

Novi sukobi "očigledno nijesu ono što očekujemo", rekla je Mogerini, prenosi AP.

Bert Kenders šef diplomatije Holandije, predsjedavajuće EU, rekao je da postoji plan za obustavljanje neprijateljstava i da smatra da svi treba da ga se pridržavaju.

Mogerini: Nema znakova novog Hladnog rata sa Rusijom

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini izjavila je daans da nema znakova novog Hladnog rata sa Rusijom, iako je ruski premijer Dmitrij Medvedev prije samo nekoliko danas upozorio na to.

"Ne vidim atmosferu Hladnog rata u posljednjim danima", rekla je ona novinarima pred početak sastanka šefova diplomatija država-članica EU.

Medvedev je na minhenskoj Bezbjednosnoj konferenciji prošle nedjelje rekao da su odnosi Rusije i Zapada "skliznuli u novi Hladni rat".

Njegova izjava uslijedila je nakon što su svjetske sile postigle dogovor o obustavljanju neprijateljstava u Siriji.

Mogerinijeva je ujedno pozvala sve strane koje su učestvovale u postizanju tog dogovar da ga se pridržavaju, prenosi Rojters.

Litvanski ministar vanjskih poslova Linas Linkevičijus izjavio je, međutim, da Rusija igra drugačiju igru.

"Alepo je lakmus-test za sve što se dešava u Siriji", rekao je on.

Bonus video: