ŽUSTRA RASPRAVA

Uvrede i napadi obilježili republikansku debatu

Buš je rekao da je njegov otac "najveći čovjek" koga poznaje i dodao da "dok je Donald Tramp pravio rijaliti šou, moj brat je pravio bezbjednosni aparat i ja sam ponosan na to"
0 komentar(a)
Donald Tramp, Džeb Buš, Ted Kruz, Foto: Reuters
Donald Tramp, Džeb Buš, Ted Kruz, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.02.2016. 09:38h

U Americi je sinoć održana dosad najžustrija debata kandidata za nominaciju Republikanske stranke na izborima za predsjednika SAD, koju su obilježile međusobne uvrede Donalda Trampa, Džeba Buša i Teda Kruza.

Tramp je u debatu na kanalu CBS ušao sa vjetrom u leđa zahvaljujući nedavnoj pobjedi u Nju Hempširu i vođstvu prema anketama u Južnoj Karolini.

Ali umjesto da nastupi smireno, on je odgovarao na svaki komentar, upadao protivnicima u riječ i nazivao ih lažovima u često emotivnim ispadima koji bi mogli da postave pitanje da li on ima temperament za Bijelu kuću, navodi Rojters.

Najžešće verbalne napade upućivao je na račun Buša i njegovog brata, bivšeg predsjednika Džordža Buša, koji imaju brojne poštovaoce u republikanskom establišmentu.

Teško je ocijeniti ko je iz debate pune uvreda izašao kao pobjednik, ocjenjuje Rojters.

Trampov borbeni stil obilježio je veći period kampanje, ali posljednjih dana obećao je da će zauzeti umjereniji, pozitivan pristup.

To se vidjelo samo u izjavi povodom smrti sudije Vrhovnog suda Antonin Skalija da bi potom brzo planuo kada je Buš kritikovao posljednje njegove izjave o ulozi Rusije u Siriji.

Rusija, rekao je Buš, ne napada džihadiste Islamske drzazve, već pomaže sirijskom predsjedniku Bašaru al Asadu. Tramp je potom napao Bušovog brata zbog rata u Iraku 2003. odnosno tvrdnji da Bagdad posejduje oružje za masovno uništavanje koje su se kasnije ispostavile kao pogrešne.

"Velika, ogromna greška", rekao je Tramp primijetivši da su se napadi 11. septembra dogodili tokom Bušovog mandata.

"Džordž Buš je napravio grešku", zagrmio je Tramp. "Svi pravimo greške. Ali ova je bila strašna... Lagali su! Rekli su da ima oružja za masovno uništavanje, a nije ga bilo".

Mnogi u publici su izviždali Trampa, a on ih je nazvao lobistima bivšeg guvernera Floride.

Buš koji se ranije povijao pod Trampovim napadima, ovog puta mu je odgovorio - "Dosta mi je njegovih napada na moju porodicu".

On je rekao da je njegov otac "najveći čovjek" koga poznaje i dodao da "dok je Donald Tramp pravio rijaliti šou, moj brat je pravio bezbjednosni aparat i ja sam ponosan na to".

Buš je izazvao reakciju Trampa i kada je rekao da bi republikanski kandidat trebalo da bude neko ko se "ne hvali da je, na primjer, bankrotirao četiri puta".

Na to je Tramp odgovorio da je to još jedna laž. "Nikad nisam bankrotirao", naveo je on.

Tramp se sukobio i sa Kruzom koji mu je u jednom momentu rekao: "Donalde, odrasli ne prekidaju jedni druge".

Sa druge strane Kruz i senator Marko Rubio takođe su razmjenjivali optužbe naročito po pitanju ilegalne imigracije.

Jedino je guverner Ohaja Džon Kejsik pozivao kolege da se smire.

"Ovakvi napadi, neki od njih su lični. Mislim da smo na putu da izgubimo izbore od Hilari Klinton", upozorio je on.