Južna Koreja: Sjever koristio plate radnika Kesonga za oružje

Projekat Kesong je dogovoren na prvom samitu Sjeverne i Južne Koreje 2000. godine, kad su tadašnji lideri dvije zemlje dogovorili pomirenje i saradnju
104 pregleda 0 komentar(a)
Kesong, Foto: Beta/AP
Kesong, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 14.02.2016. 09:18h

Sjeverna Koreja je čak 70 odsto sredstava koje je dobijala za plate radnika zajedničkog industrijskog kompleksa Kesong, preusmjeravala u svoj nuklearni program, kao i za kupovinu luksuznih proizvoda za lidera Kim DŽong-una, saopštile su danas vlasti Južne Koreje.

To je prvi put da zvanični Seul tvrdi da je 55.000 sjevernokorejskih radnika Kesonga zapravo dobijalo tek mali dio svoje mjesečne plate koja je iznosila 160 dolara, prenio je Rojters.

Južna Koreja je u srijedu suspendovala rad Kesonga kao vid kazne za Sjevernu Koreju pošto je ta zemlja 7. februara lansirala raketu dugog dometa sa satelitom. Pored toga, u januaru je Sjeverna Koreja takođe izvršila svoju četvrtu nuklearnu probu

Seul je tada saopštio da ne želi više da dopusti da se sredstva namijenjena radu kompleksa Kesong koriste za sjevernokorejski nuklearni i raketni program.

Pjongjang je potez Seula da prekine rad Kesonga nazvao "objavom rata" i u četvrtak protjerao sve južnokorejske radnike i zamrznuo imovinu južnokorejskih firmi.

"Plate namijenjene radnicima iz Sjeverne Koreje i druge naknade su isplaćivane u američkim dolarima vlastima Sjeverne Koreje, a ne samim radnicima. Vjeruje se sjevernokorejske vlasti isto rade sa svim drugim prilivima u stranim valutama", saopštilo je južnokorejsko Ministarstvo za ujedinjenje.

Preusmjereni novac čuva i njime upravlja "Kancelarija 39" vladajuće Radničke partije, kao i druge sjevernokorejske agencije, tvrdi južnokorejsko Ministarstvo.

Smatra se da "Kancelarija 39" postoji kako bi finansirala luksuzni životni stil Kim DŽong-una, kao i da se dio sredstava koristi za finansiranje sjevernokorejskog nuklearnog i raketnog programa.

Vlada u Seulu i južnokorejske kompanije su u Kesong od njegovog osnivanja prije više od 10 godina uložile oko jednog biliona vona (829 miliona dolara), navode južnokorejske vlasti.

Radnici Kesonga iz Sjeverne Koreje, koji su uglavnom radili u 124 mala i srednja preduzeća koja su poslovala u tom industrijskom kompleksu, 54 kilometara sjeverozapadno od Seula, imali su na taj način priliku da osjete kako se živi u Južnoj Koreji.

Projekat Kesong je dogovoren na prvom samitu Sjeverne i Južne Koreje 2000. godine, kad su tadašnji lideri dvije zemlje dogovorili pomirenje i saradnju.

Bonus video: