Davutoglu prijeti vojnom akcijom protiv sirijske kurdske partije

Neki tvrde da Turska nije spremna da učestvuje u borbi protiv ID, rekao je ministar ali je dodao da "Turska iznosi najkonkretnije predloge"
59 pregleda 0 komentar(a)
Ahmet Davutoglu, Foto: Reuters
Ahmet Davutoglu, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.02.2016. 15:53h

Turski premijer Ahmet Davutoglu zaprijetio je danas da će pokrenuti vojnu akciju u Siriji protiv sirijske kurdske Partije demokratskog jedinstva (PDJ), koju Ankara smatra terorističkom organizacijom.

"Ako bude potrebno, možemo preduzeti iste mjere u Siriji kao i u Iraku i u Kandilu", rekao je Davutoglu u govoru u istočnom gradu Erzindžanu koji je prenosila televizija. Mislio je na bombardovanje koje je Turska sprovela 2015. na položaje Radničke partije Kurdistana (PKK) u sjevernim planinama Iraka.

"Očekujemo da će nas naši prijatelji i saveznici podržati", dodao je on.

Turska i Saudijska Arabija mogle bi da krenu u kopnenu operaciju protiv ekstremista Islamske države u Siriji, izjavio je danas turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

"Ako postoji strategije (protiv ID), Turska i Saudijska Arabija mogle bi da učestvuju u kopnenoj akciji", rekao je ministar koji je učestvovao na konferenciji o bezbjednosti u Minhenu, prenijeli su turski mediji.

Neki tvrde da Turska nije spremna da učestvuje u borbi protiv ID, rekao je ministar ali je dodao da "Turska iznosi najkonkretnije predloge".

On je rekao i da će Rijad rasporediti svoje vojne avione u turskoj bazi u Indžirliku.

Čavušoglu je izrazio uvjerenje da je Saudijska Arabija "spremna da pošalje vojnike kada bude bilo vrijeme za kopnenu akciju".

Bonus video: