Kina proizvodi najviše energije iz vjetra

Kina je instalirala gotovo polovinu od ukupno 63 gigavata (GW) novih vjetroturbina izgrađenih u prošloj godini, tako da sada posjeduje oko trećine ukupne svjetske instalirane snage vjetroelektrana, navodi se u izvještaju GWEC-a
2 komentar(a)
vjetroelekt_2, Foto: SHUTTERSTOCK
vjetroelekt_2, Foto: SHUTTERSTOCK
Ažurirano: 13.02.2016. 09:44h

Kina je pretekla Evropsku uniju i postala najveći region u svijetu po proizvodnji energije iz vjetra, zahvaljujući enormnom broju instaliranih vjetroturbina prošle godine, pokazuje izvještaj Svjetskog savjeta za energiju vjetra Global Wind Energy Council, (GWEC).

Kina je instalirala gotovo polovinu od ukupno 63 gigavata (GW) novih vjetroturbina izgrađenih u prošloj godini, tako da sada posjeduje oko trećine ukupne svjetske instalirane snage vjetroelektrana, navodi se u izvještaju GWEC-a.

To je gotovo duplo veći procenat od onog koji imaju Sjedinjene Američke Države (SAD), 17 odsto i tri puta veći od Njemačke deset odsto, koja ima najveće kapacitete, prenosi Biznis.ba.

Ukupni kapaciteti vjetroenergije povećani su u prošloj godini na 432 GW, pošto su se države i kompanije okrenule energiji sa niskom emisijom ugljenika uoči međunarodnih pregovora u Parizu namijenjenih smanjenju emisije iz fosilnih goriva.

Kina nije jedino tržište u usponu koje je pokazalo ubrzan rast izgradnje vjetroelektrana. Indija danas nadilazi Španiju kao četvrto najveće tržište.

"Svjedoci smo da se otvaraju nova tržišta širom Afrike, Azije i Latinske Amerike, koja će postati tržišni lideri u narednoj deceniji", kazao je generalni sekretar GWEC-a, Steve Sawyer.

Peking očekuje da obnovljivi izvori energije, uključujući vjetar, sunce, nuklearne i vodne snage, čine 30 odsto ukupnog energetskog miksa zemlje do 2020. godine. Nefosilne izvore energije će, međutim, i dalje nadmoćno 'tući' ugalj, sa udjelom od 60 odsto.

Ipak, kako raste broj kineskih energetskih postojenja na vjetar i sunce, tako raste i procenat neiskorišćenosti njihove instalisane snage, navodi se u izvještaju.

Dio razloga leži u tome što je proizvodnja struje iz ovih izvora zavisna od vremenskih prilika, a i dalje ne postoje sistemi za skladištenje proizvedenog viška električne energije, kao i zbog rastućih kapaciteta u proizvodnji struje iz drugih izvora.

Bonus video: