OBNOVA PREGOVORA

Izrael i EU prevazišli tromjesečnu krizu u odnosima

Odnosi su sada ponovo "bliski i prijateljski", saopštilo je izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova
1 komentar(a)
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.02.2019. 14:54h

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu i visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini okončali su danas krizu u odnosima Izraela i EU, uz dogovor da obnove pregovore o palestinskom pitanju, javljaju izraelski mediji.

Ti pregovori su suspendovani prije tri mjeseca, kao odgovor na odluku EU da etiketira proizvode iz jevrejskih naselja s okupiranih palestinskih teritorija na evropskim tržištima. 

Odnosi su sada ponovo "bliski i prijateljski", saopštilo je izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova, prenosi Asošijeted pres.

Portparol Imanuel Nahšon je rekao da je "kriza prevaziđena" nakon današnjeg razgovora Netanjahua i Mogerini koja je pozvala da posjeti sjedište EU u Briselu.

U posljednje dvije nedjelje bilo je kontakata između zvaničnika izraelskog ministarstva u Jerusalimu i zvaničnika EU zaduženih za spoljnu politiku, predvođenih Helgom Šmit. Izraelsku delegaciju predvodio je generalni direktor ministarstva Dore Gold. 

Netanjahu je danas dobio uvjeravanja da etiketiranje proizvoda "nije politički korak da se utvrde buduće granice ili da se bojkotuje Izrael". 

U novembru je Izrael suspendovao odnose sa zvaničnicima EU u znak protesta zbog takvog poteza, koji je označio diskriminatorskim.