Egipat: Hiljade ljekara protestovalo protiv policijske brutalnosti

Demonstranti su danas uzvikivali "štrajk" i mahali plakatama sa natpisom "dostojanstvo za ljekare"
57 pregleda 0 komentar(a)
Egipat, protest ljekara, Foto: Beta-AP
Egipat, protest ljekara, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 12.02.2016. 17:42h

Hiljade egipatskih ljekara organizovalo je danas protest protiv policijske brutalnosti poslije optužbi da su policajci pretukli dva ljekara u bolnici u Kairu.

U sjedištu Egipatskog sindikata ljekara, zdravstveni radnici su zaprijetili da će organizovati štrajk ako se ne kazne odgovorni policajci i ne preduzmu mjere da se zaštite ljekari od policijskog zastrašivanja.

Demonstranti su danas uzvikivali "štrajk" i mahali plakatama sa natpisom "dostojanstvo za ljekare".

Demonstracije su organizovane kao odgovor na prošlomjeseči napad na dva ljekara u bolnici Matarija u Kairu. Tada je jedan policajac izvadio pištolj dok su drugi policajci nasilno ugurali dva ljekara u vozilo i odvezli ih u policijsku stanicu.

Prema televizijskim izjavama napadnutih ljekara incident se dogodio kada je jedan od ljekara opisao posjekotinu na čelu jednog policajca kao "laku" i rekao da nema potrebe za šavove. Policajac je tada napao ljekare, kolega mu se pridružio, izvadio pištolj i počeo da prijeti medicinskom osoblju.

Dvojici policajaca su se kasnije pridružili policajci iz obližnje policijske stanice, odvukli su dva ljekara do vozila da ih odvedu u policiju. Na putu do vozila jedan od policajaca šutirao je jednog od ljekara.

Javni protesti kao današnji rijetki su u Egiptu od kad je na vlasti predsjednik Abdel Fatah el-Sisi. Poslije svrgavanja njegovog islamističkog prethodnika ugušeni su glasovi neslaganja a hiljade islamista i aktivista je zatvoreno.

Predsjednik El-Sisi često predstavlja pripadnike bezbjednosnih snaga kao heroje koji se bore protiv islamističkih pobunjenika i terorizma, ali se u novembru prošle godine izvinio poslije niza smrtnih slučajeva ljudi u pritvoru, uključujući i smrt jednog advokata, što je izazvalo štrajk advokata.

Bonus video: