Dan zaljubljenih u Iranu proglašen za krivično delo

Policija je obavestila sindikat kafea i prodavnica sladoleda u Teheranu da izbjegavaju okupljanja na kojima dječaci i djevojčice razmjenjuju poklone na dan Svetog Valentina
3 komentar(a)
Protiv Valentina, Foto: Wehearit
Protiv Valentina, Foto: Wehearit
Ažurirano: 12.02.2016. 16:42h

Iranske vlasti upozorile su da će se obilježavanje Svetog Valentina, ili Dana zaljubljenih, čiji rituali su ocijenjeni kao dekadentni, smatrati krivičnim delom.

Iranski mediji objavili su policijsku direktivu u tom smislu uz upozorenje prodavnicama da ne promovišu "dekadentnu zapadnu kulturu kroz rituale dana Svetog Valentina".

Policija je obavestila sindikat kafea i prodavnica sladoleda u Teheranu da izbjegavaju okupljanja na kojima dječaci i djevojčice razmjenjuju poklone na dan Svetog Valentina.

Godišnje obilježavanje Dana zaljubljenih 14. februara, na dan Svetog Valentina, nazvanog po hrišćanskom mučeniku, postalo je popularno posljednjih godina u Iranu i drugim bliskoistočnim zemljama.

U Iranu zabrana ovog praznika dio je nastojanje da se spriječi širenje zapadne kulture.

Saudijska Arabija takođe pokušava da spriječi obilježavanje Svetog Valentina ali se on naveliko slavi u susjednim mjestima kao na primjer u Dubaiu.

Bonus video: