Asad ne isključuje vojnu intervenciju Saudijske Arabije ili Turske

"To je mogućnost koju ne možemo da isključimo jer je turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan netolerantna i radikalna osoba, naklonjen Muslimanskom bratstvu i sanja otomanski san. Isto važi i za Saudijsku Arabiju", rekao je Asad
2 komentar(a)
Bašar al Asad, Foto: Reuters
Bašar al Asad, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.02.2016. 17:26h

Sirijski predsjednik Bašar el Asad izjavio je da je odlučan da povrati kontrolu nad cijelom Sirijom ali je upozorio da bi borba protiv pobunjenika koji pet godina pokušavaju da ga svrgnu vlasti, mogla da još dugo traje.

"Nema logike da kažem da ćemo se odreći dijela svoje teritorije", izjavio je Asad u ekskluzivnom intervjuu koji je u četvrtak dao agenciji Frans pres. To je prvi njegov intevju stranim medijima od neuspjeha mirovnih pregovora u januaru u Ženevi i više od nedjelju dana od početka opsežne ofanzive sirijskih snaga u sjevernoj provinciji Alep.

Asad je rekao da je njegova vojska "sposobna da preuzme kontrolu nad cijelom Sirijom" i dodao da je to njegov cilj koji "bez oklijevanja želi da postigne".

Sirijski predsjednik je rekao da je spreman na pregovore sa opozicijom ali će istovremeno nastaviti rat protiv oružanih pobunjenika.

"Od početka krize, vjerujem u pregovore i političku akciju. Međutim, pregovori ne znače da ćemo obustaviti borbu protiv terorizma. To su dvije stvari koje ne zavise jedna od druge", ocijenio je Asad.

Prema njegovim riječima, ofanziva u Alepu ima za cilj da se pobunjenicima prekine put ka Turskoj, koji oni koriste za snabdjevanje raznim potrepštinana.

Sirijski predsjednik je ocijenio da postoji prijetnja od turske i saudijske vojne intervencije u Siriji dodajući da su njegove snage spremne da se suoče s tim.

"To je mogućnost koju ne možemo da isključimo jer je turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan netolerantna i radikalna osoba, naklonjen Muslimanskom bratstvu i sanja otomanski san. Isto važi i za Saudijsku Arabiju. U svakom slučaju to im neće biti lako jer smo spremni da se suočimo s tim", rekao je Asad.

Asad je u opširnom intervjuu Frans presu kategorički odbacio optužbe UN da su njegove vlasti odgovorne za ratne zločine ocjenjujući da su mnogi izvještaji "neosnovani i politizovani".

"Institucije UN su pretežno pod uticajem zapadnih sila i većina izvještaja je politizovana i i bez dokaza. Zbog toga ne strahujem od tih prijetnji i optužbi", rekao je sirijski predsjednik i dodao da evropske zemlje koje su primile sirijske izbjeglice treba stvore uslove za njihov povratak.

U sirijskom sukobu započetom u martu 2011. godine poginulo je više od 260.000 ljudi.

Bonus video: