Ero: Francuska će primirje u Siriji suditi po djelima svih strana

Dogovor na marginama bezbjednosne konferencije o Siriji dio je kompromisa SAD, koje su želele hitan prekid vatre, i Rusije, koja je predložila da primirje stupi na snagu 1. marta
0 komentar(a)
Žan Mark Ero, Foto: Reuters
Žan Mark Ero, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.02.2016. 16:20h

Francuska će suditi prema djelima svih strana dogovor postignut u Minhenu o prekidu vatre u Siriji, izjavio je danas novi šef francuske diplomatije Žan-Mark Ero.

Diplomate svjetskih sila dogovorili su se u četvrtak na sastanku u Minhenu da dalje rade na privremenom "prekidu neprijateljstava" u Siriji, bez konkretnih rezultata kako da se obezbijedi dugoročni mir u toj zemlji.

Dogovor na marginama bezbjednosne konferencije o Siriji dio je kompromisa SAD, koje su želele hitan prekid vatre, i Rusije, koja je predložila da primirje stupi na snagu 1. marta.

"Rezultati sastanska u Minhenu su obećavajući. Kao i uvijek pažljivo ćemo pratiti razvoj događaja i sudićemo prema djelima svih strana", izjavio je Ero za vrijeme primopredaje dužnosti od Lorana Fabijusa koji je najavio da napušta mjesto šefa diplomatije da bi se kandidovao za predsjednika Ustavnog suda Francuske.

Prema njegovim riječima, sukobi u Siriji, posebno u Alepu, podsjećaju međunarodnu zajednicu da treba "neumorno da nastavi vojne i diplomatske napore u cilju postizanja političkog rješenja sirijskog sukoba".

Uvjereni Evropljanin, novi šef francuske diplomatije uputio je apel za nove inicijative koje će "vratiti smisao i perspektivu u Evropi" ocijenjujući da je važna solidarnost između zemalja Evropske unije.

Ero (66) bio je premijer Francuske od 2012. do 2014. godine. Podnio je ostavku na mjesto predsjednika vlade 31. marta 2014. godine dan poslije poraza socijalista na lokalnim izborima.

Bonus video: