Sanders preko interneta prikupio više novca od Klintonove

Sanders je od početka kampanje imao samo devet tradicionalnih skupova za prikupljanje novca za kampanju, dok je Klinton imala više od 100
0 komentar(a)
Berni Sanders, Foto: Reuters
Berni Sanders, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.02.2016. 16:01h

Kandidat za predsjedničku nominaciju demokrata Berni Sanders nadmašio je svoju rivalku Hilari Klinton u prikupljanju novca preko interneta što će mu omogućiti snažniju borbu u trci za Bijelu kuću.

Ljevičarski kandidat koji kritikuje velike novce u politici, preko interneta je sakupljao uglavnom male priloge, u prosjeku 27 dolara, što je stoti dio zakonski maksimalnih 2.700 dolara, koliko od pristalica obično dobijaju predsjednički kandidati, među kojima je i Klinton.

Poslije ubjedljive pobjede u utorak na stranačkom glasanju u Nju Hempširu Sanders je prikupio šest miliona dolara za 24 časa, dok je nedjelju dana ranije poslije tijesnog poraza u Ajovi prikupio tri miliona dolara.

Prikupljanjem malih donacija preko interneta Sanders je u januaru dobio više novca od Hilari Klinton, a donacije poslije glasanja u Ajovi i Nju Hempširu pomoći će mu da je nadmaši i ovog mjeseca. To će mu omogućiti da vodi kampanju i na sljedećim stranačkim glasanjima.

Sanders je od početka kampanje imao samo devet tradicionalnih skupova za prikupljanje novca za kampanju, dok je Klinton imala više od 100.

Finansijski izvještaji o kampanjama pokazuju da je Sanders 72 odsto novca prikupio od ljudi koji daju 200 ili manje dolara, dok je kod Klinton taj procenat 16 odsto.

Bonus video: