UPRKOS MANJIM DONACIJAMA

Sanders preko interneta prikupio više novca od Klintonove

Sanders je od početka kampanje imao samo devet tradicionalnih skupova za prikupljanje novca za kampanju, dok je Klinton imala više od 100
0 komentar(a)
Berni Sanders, Foto: Reuters
Berni Sanders, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.02.2016. 16:01h

Kandidat za predsjedničku nominaciju demokrata Berni Sanders nadmašio je svoju rivalku Hilari Klinton u prikupljanju novca preko interneta što će mu omogućiti snažniju borbu u trci za Bijelu kuću.

Ljevičarski kandidat koji kritikuje velike novce u politici, preko interneta je sakupljao uglavnom male priloge, u prosjeku 27 dolara, što je stoti dio zakonski maksimalnih 2.700 dolara, koliko od pristalica obično dobijaju predsjednički kandidati, među kojima je i Klinton.

Poslije ubjedljive pobjede u utorak na stranačkom glasanju u Nju Hempširu Sanders je prikupio šest miliona dolara za 24 časa, dok je nedjelju dana ranije poslije tijesnog poraza u Ajovi prikupio tri miliona dolara.

Prikupljanjem malih donacija preko interneta Sanders je u januaru dobio više novca od Hilari Klinton, a donacije poslije glasanja u Ajovi i Nju Hempširu pomoći će mu da je nadmaši i ovog mjeseca. To će mu omogućiti da vodi kampanju i na sljedećim stranačkim glasanjima.

Sanders je od početka kampanje imao samo devet tradicionalnih skupova za prikupljanje novca za kampanju, dok je Klinton imala više od 100.

Finansijski izvještaji o kampanjama pokazuju da je Sanders 72 odsto novca prikupio od ljudi koji daju 200 ili manje dolara, dok je kod Klinton taj procenat 16 odsto.

Preporučujemo za Vas