Iranci obilježavaju godišnjicu revolucije iz 1979.

Na skupovima se obilježava 11. februar 1979. kada su pristalice ajatolaha Homeinija svrgnule šaha Rezu Pahlavija koga su podržavale SAD. SAD su pomogle u organizaciji državnog udara 1953. kada je srušen popularni premijer Mohamad Mosadeh, i kada je na vlast došao Pahlavi
0 komentar(a)
Teheran revolucija, Foto: Beta/AP
Teheran revolucija, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 11.02.2016. 15:30h

Iranci obilježavaju danas 37. godišnjicu iranske revolucije 1979. godine kada je svrgnuta prozapadna monarhija i kada su na vlast došli islamisti.

Državna televizija objavila je snimke velikih skupova u Teheranu i u drugim gradovima širom zemlje.

Demonstranti su uzvikivali tradicionalne slogane protiv SAD i Izraela, a ulice u mnogim gradovima izlijepljene su plakatima sa proglasima protiv te dvije zemlje.

Na skupovima su se pojavili brojni iranski lideri među kojima i Kasem Soleiman, šef snaga Kods elitne Revolucionarne garde.

U glavnom gradu Teheranu stotine hiljada ljudi slilo se na trg Azadi (Sloboda) gdje je predsjednik Hasan Rohani održao govor da obilježi kraj režima šaha Reze Pahlavija februara 1979. godine

Na nekim skupovima rugali su se SAD. Tako su na jednom okupljanju demonstranti napravili skeč gdje su odglumili deset američkih mornara koji kleče kad su ih privele iranske vlasti. Mornari su uhvaćeni sredinom januara kada su njihovi brodovi greškom ušli u iranske teritorijalne vode, i oslobođeni su sljedećeg dana.

Vlasti su takođe prikazale smotru oružja i vojne opreme, uključujući balističku raketu zemlja-zemlja dugog dometa Emad i verziju bespilotne letilice Šahed koja je prošlog mjeseca preletjela iznad američkog nosača aviona u Persijskom zalivu.

Na skupovima se obilježava 11. februar 1979. kada su pristalice ajatolaha Homeinija svrgnule šaha Rezu Pahlavija koga su podržavale SAD. SAD su pomogle u organizaciji državnog udara 1953. kada je srušen popularni iranski premijer Mohamad Mosadeh, i kada je na vlast došao Pahlavi.

Bonus video: