Klaper: Sjeverna Koreja planira da ponovo pokrene proizvodnju nuklearnog oružja

Ti "domaći nasilni ekstremisti" bi mogli da nađu inspiraciju u prošlogodišnjem napadu na vojnu bazu u Čatanugi, u saveznoj državi Tenesi, kao i napadu na centar za socijalni rad u San Bernardinu u Kaliforniji
78 pregleda 0 komentar(a)
Sjeverna Koreja, Foto: Shutterstock
Sjeverna Koreja, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.02.2016. 18:05h

Direktor Nacionalne američke obavještajne agencije (NSA) Džejms Klaper rekao je danas da Sjeverna Koreja planira da ponovo pokrene proizvodnju nuklearnog oružja u narednim nedjeljama ili mjesecima.

Obraćajući se Komitetu za oružane snage SAD, Klaper je rekao da NSA ima podatke da je Pjongjang proširio fabriku za obogaćivanje uranijuma i restartovao nuklearni reaktor u glavnom nuklearnom kompleksu Jongbjonu.

Reaktor u nuklearnom kompleksu Jongbjong ugašen je 2007. godine, a vlasti u Sjevernoj Koreji najavile su ponovno adaptiranje kompleksa 2013. godine.

Šef NSA izjavio je da nuklearni reaktor radi dovoljno dugo i da je pitanje trenutka kada Sjeverna Koreja može početi da proizvodi nuklearno oružje.

On je naveo da "posebno zabrinjava činjenica da Pjongjang ne želi da eksperimentiše sa malim nuklearnim arsenalom, već da planira njegovo proširenje".

Američki eksperti, koji se bave nuklearni naoružanjem, navode da Sjeverna Koreja trenutno ima 10 bombi, ali da bi njihov broj mogao da poraste između 20 i 100 do 2020. godine.

Klaper je izjavio da Pjongjang usavršava proizvodnju nuklearnih projektila srednjeg dometa koji mogu biti direktna prijetnja za SAD.

Rusija rizikuje da odnose sa SAD vrati na nivo iz Hladnog rata

Klaper je danas, pred Komitetom oružanih snaga Senata, kazao da "Rusija agresivnim vojnim akcijama rizikuje da odnose između dvije zemlje vrati na nivo iz Hladnog rata".

Klaper je rekao da Rusija vojnim intervencijama u Ukrajini i na drugim mjestima pokušava da pokaže da je supersila, koja može da se izjednači sa SAD.

"Rusija je paranoična u vezi sa NATO, Moskva je zabrinuta zbog sistema raketne zaštite, koji bi mogao da neutralizuje njihov nuklearni arsenal, neophodan u borbi za statusom", izjavio je Klaper na godišnjem obraćanju NSA o opasnostima sa kojima se SAD suočava.

Prijetnja od Islamske države raste, najopasniji su domaći nasilni ekstremisti

Klaper je takođe danas rekao da prijetnja koju predstavlja takozvana Islamska država i dalje raste, uprkos vojnoj akciji protiv džihadista u samom srcu teritorije koju oni kontrolišu.

On je u godišnjem izvještaju američkom Kongresu o najvećim prijetnjama po SAD istakao da je Islamska država "sve sposobnija za upravljanje i podsticanje napada na širok raspon meta u čitavom svijetu", prenijela je agencija AP.

On je dodao i da islamističko nasilje predstavlja sve veću prijetnju po Sjedinjene Američke Države i da su najopasniji domaći ekstremisti iz redova sunitskih muslimana.

Ti "domaći nasilni ekstremisti" bi mogli da nađu inspiraciju u prošlogodišnjem napadu na vojnu bazu u Čatanugi, u saveznoj državi Tenesi, kao i napadu na centar za socijalni rad u San Bernardinu u Kaliforniji.

Na domaće ekstremiste će uticaj imati i "visoko sofisticirani mediji" Islamske države", kao i "pojedinci u SAD i inostranstvu koji primaju direktna naređenja i konkretne upute od članova ili lidera ID", istakao je Klaper.

Koalicija na čelu sa SAD pomaže lokalnim snagama u Iraku i Siriji da se bore protiv džihadista, gađajući iz vazduha njihove vođe i naftna postrojenja.

Klaper je, međutim, upozorio da prijetnja koju predstavlja ID raste kako se ta grupa širi na Libiju i gradi globalnu mrežu terorističkih ćelija, pristalica i naoružanih grupa koji im izražavaju lojalnost.

"ID je postala nadmoćna teroristička prijetnja zahvaljujući svom samoproglašenom kalifatu u Siriji i Iraku, svojim ograncima u drugim zemljama i svojom sve većom sposobnošću da upravlja i inspiriše napade na široki spektar meta u čitavom svijetu", istakao je šef američkih obavještajaca.

Bonus video: