Tramp za govornicom: Kazala je za Kruza da je pi**a

Tramp je oštro kritikovao Kruza, zbog toga što je dao neodređen odgovor tokom debate u subotu kada je više kandidata odgovaralo na pitanje da li bi metodu mučenja vodom vratili u upotrebu i da li je smatraju primjerenom
0 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.02.2016. 15:06h

Pretendent za kandidata Republikanske stranke za predsjednika SAD Donald Tramp iskoristio je skup uoči današnjeg stranačkog glasanja u Nju Hempširu da uputi niz uvreda svojim protivnicima, iznenadivši mnoge kada je ponovo uvrijedio svog najbližeg konkurenta Teda Kruza.

On je sinoć u Verizon centru ponovio uvredljivu opasku koju je jedna žena iz publike doviknula dok je govorio o Kruzovom stavu kad je riječ o mučenju zatvorenika vodom, prenosi danas londonski "Gardijan".

To je prvi put u američkoj istoriji da je jedan od vodećih predsjedničkih kandidata upotrijebio riječ koja se u širokim krugovima smatra opscenom na skupu koji je prenosila televizija, a pogotovu što ju je uputio svom najbližem rivalu u stranci.

Tramp je oštro kritikovao Kruza, zbog toga što je dao neodređen odgovor tokom debate u subotu kada je više kandidata odgovaralo na pitanje da li bi metodu mučenja vodom vratili u upotrebu i da li je smatraju primjerenom.

"Mislio sam da će reći da je to (metoda) apsolutno u redu, ali on to nije rekao, već je kazao da je zabrinut zato što neki ljudi...", počeo je Tramp, ali ga je u tom trenutku prekinula žena iz publike koja je uzviknula: "On (Kruz) je pi...a!".

Tramp ju je najprije prekorio što je "izgovorila nešto tako strašno, što ne bi smjelo, i što nikako nije očekivao".

A onda je zastao, pogledao u publiku i na mikrofon rekao: "Kazala je da je pi...a", što je izazvalo buran aplauz i usklike.

Tramp se grubo našalio i na račun drugih protivkandidata, kao što su Džeb Buš i Marko Rubio za koga je rekao da se tokom debate proteklog vikenda "znojio kao pas".

Kontroverzni milijarder je tokom kampanje već imao vulgarne ispade, poput ocene da mu je voditeljka "Foks njuza" Megin Keli postavljala neprijatna pitanja u prvoj republikanskoj debati zato što je "imala menstruaciju".

Pored toga što vrijeđa svoje rivale, Tramp ne štedi ni same glasače.

"Baš me briga da li ćete nagrabusiti ili ne, želim samo da potrajete do sjutra", rekao je obrativši se onima koji se bore sa sniježnom olujom koja je zahvatila Nju Hempšir, državi u kojoj od jula vodi u svim anketama.

U januaru je, pak, rekao da bi "nasred Pete avenije mogao da nekoga upuca, ali ne bi izgubio glasače".

Međutim, upotreba reči "pi...a" u TV prenosu označava dramatičnu promjenu u odnosu na pasivniji ton koji je Tramp usvojio proteklih nedjelja, ocjenjuje "Gardijan" primjećujući da se, poslije jednonedjeljnih pokušaja da ublaži svoj imidž za socijalne konzervativce u Ajovi, Tramp vratio otvoreno konfrontacionom stilu u Nju Hempširu gdje su glasači mnogo umjereniji.

Bonus video: