GODINA MAJMUNA

Kina ušla u Novu godinu

Kina je u ponoć po lokalnom vremenu ušla u Godinu majmuna, ali je kao i ranijih godina upotreba vatromena i petardi bila ograničena kako bi se smanjilo zagađenje vazduha i spriječili požari
21 pregleda 1 komentar(a)
kineska nova godina, Foto: Reuters
kineska nova godina, Foto: Reuters
11.02.2019. 16:16h

Prvog dana Lunarne nove godine Kinezi odlaze u hramove gdje se mole za zdravlje i sreću svojih bližnjih.

Kinezi smatraju da svi događaji danas imaju simboličan značaj i utiču na sreću cijele godine, pa zbog toga poštuju mnoge običaje.

U Pekingu mnogi posjećuju tradicionalne bazare u parkovima, kao i budističke i taoističke hramove, a u središtu višednevnog praznika poznatog i kao Festival proljeća, nalazi se porodično okupljanje, prenosi AFP.

Peking, jedan od najgušće naseljenih gradova Kine, skoro da je opustio jer su mnogi radnici i studenti su otišli u rodna mjesta.

Nema gužve u metrou, a ni na glavnim saobraćajnicama.

Kina je u ponoć po lokalnom vremenu ušla u Godinu majmuna, ali je kao i ranijih godina upotreba vatromena i petardi bila ograničena kako bi se smanjilo zagađenje vazduha i spriječili požari.

Procjenjuje se da je ove godine oko 690 miliona pratilo televizijski novogodišnji program, što je najgledanija televizijska emisija u svijetu.

Ova godina je Godine majmuna, devete životinje po kineskom zodijačkom kalendaru.

Ovo je znak veoma pozitivnih osobina i prati ga dobra sreća i radostan život, pa bi takva trebalo da bude i predstojeća godina.