Tužio indijsko božanstvo: Obožavam ga, ali on ne poštuje žene

Advokat Randžan Kumar, odlučio je da pokrene kontra-tužbu protiv Singa, jer je svojom tužbom uvrijedio sve hinduiste
233 pregleda 1 komentar(a)
Rama i Sita, Foto: Doolsofindia
Rama i Sita, Foto: Doolsofindia
Ažurirano: 08.02.2016. 11:59h

Čandan Kumar Sing, indijski advokat podnio je neobičnu optužnicu protiv jednog hinduističkog boga Rame.

Sing je u intervjuu za BBC izjavio da se odlučio na ovaj potez, jer smatra da bog Ramu nije bio pravičan prema svojoj ženi Siti, pa je želio da sud u državi Bihar primi tu činjenicu k znanju.

Sud nije prihvatio argumente Singa, i odbacio je optužnicu, dok su ostali advokati Singa nazvali "šarlatanom željnim pažnje", dok se najavljuju i kontra tužbe protiv Singa zbog klevete.

Prema hindu mitologiji, Rama je sedmi avatar voljenog božanska Višnu, predstavljen je kao strijelac. Priča o ljubavi između njega i Site, je najljepša ljubavna priča za Indijce.

Prema mitu, sljedbenik Šive Ravana, je kidnapovao Situ, i držao je u zatočeništvu preko godinu dana, dok je Rama nije oslobodio. Isti mit je opjevan u jednom od najpoznatijih epova Ramajana koji broji 48.000 stihova.

Sing se odlučio da tuži Ramu, jer je prema epu, bog testirao Situ na čednost zbog toga što joj nije vjerovao.

“Ramino ponašanje prema Siti pokazuje da žene nisu poštovane čak ni u drevna vremena. Znam da ovaj slučaj mnogima zvuči sumanuto, ali moramo da razgovaramo o ovom djelu naše drevne istorije religije. Ponovo ću podnjeti tužbu, jer verujem da Indijci moraju da znaju da je Rama bio nepravedan prema Siti. Na ovaj potez sam se odlučio jer ne možemo govoriti o poštovanju žena u modernoj Indiji, kada znamo da jedan od najobožavanijih bogova nije poštovao svoju suprugu”.

Advokat Randžan Kumar, odlučio je da pokrene kontra-tužbu protiv Singa, jer je svojom tužbom uvrijedio sve hinduiste.

“Tražili smo od komore da mu ukine licencu za bavljenje pravom. Svi advokati su ujedinjeni protiv Čandana, jer mora da nauči lekciju. Rama i Sita su jedno i mi ih poštujemo kao par i nema nikakve sumnje da je Rama poštovao svoju ženu”, izjavio je Kumar.

Sing osporava da je njegova tužba protv boga neosnovana, napominjući da je i sam vjernik, koji "obožava" Ramu.

Bonus video: