I Obama ulaže u proizvodnju oružja

„Recimo samo da je on dobar za biznis“, rekao je o Obami Džek Lešer, menadžer prodavnice oružja iz Atlante
60 pregleda 3 komentar(a)
oružje, SAD, Foto: Reuters
oružje, SAD, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.02.2016. 15:02h

Barak Obama je možda nevoljni ulagač u industriju vatrenog oružja, ali predsjednik SAD, žestoki pobornik kontrole oružja, ima novac u penzionom fondu koji ima akcije u kompanijama za proizvodnju oružja i municije.

Iako je Obamin udio neznatan, vrijedi manje od 30 dolara, on je odraz puno većeg talasa ulaganja.

Predsjednik je među milionima Amerikanaca koji ulažu u kompanije za oružje - često nesvjesno - jer su uzajamni fondovi (mutual funds) povećali takve udjele na rekordan nivo, prema Rojtersovoj analizi institucionalnog investiranja u proizvođače oružja.

Od Obaminog izbora 2009, uzajamni fondovi su povećali udio na oko 510 miliona dolara sa 30 miliona dolara u dva najveća nacionalna proizvođača oružja sa akcijama kojima se javno trguje, Smith & Wesson Corp i Sturm, Ruger & Co. To znači da su takve akcije sada uobičajene u planovima štednje za penzije i koledže.

Ovaj priliv je doprinio porastu akcija obiju kompanija za više od 750 odsto tokom Obaminog predsjedništva. Obje sada imaju tržišnu vrijednost od oko milijardu dolara.

Osim uzajamnih fondova, takve investicije se čuvaju i u portfolijima hedž fonova i javnih penzionih fondova, kojima je teže ući u trag.

Bijela kuća je odbila da komentariše Obamin udio u penzionom fondu Ilinoisa, koji je zaradio kao član senata te države. Predsjednik je otkrio da ima između 50.000 i 100.000 dolara u tom fondu. Među ostalim indirektnim investitorima u proizvođače vatrenog oružja su pobornici kontrole oružja u Kongresu SAD i nekoliko roditelja djece koja idu u osnovnu školu Sendi Huk u Konektikatu, gdje je u masakru 2012. ubijeno 20 đaka i šest nastavnika.

Rast prodaje navodi menadžere fondova da kupuju akcije. Kupci se naoružavaju, kažu analitičari, u odgovoru na masovne pucnjave i pozive na strože zakone o oružju.

Do kraja 2015, više od 150 uzajamnih fondova je posjedovalo akcije Smith & Wessona, u odnosu na 53 2008, a skoro 130 je imalo udio u Rugeru, u odnosu na 52, prema podacima Morningstar Inc.

Vodeći američki proizvođač municije, Vista Outdoor Inc, je privukao investicije iz 319 fondova u prvoj godini trgovanja i sada ima tržišnu vrijednost od 2,9 milijardi dolara. Akcije kompanije posjeduju sve zvučna imena iz američkih investicionih i osiguravajućih kompanija.

Takve investicije je teško identifikovati unutar velikih fondova, čak i udruženim naporima.

Erik Milgram, čije je dvoje djece bilo u školi Sendi Huk tokom masakra, pokušao je da svoj portofolio očisti od udjela u proizvođačima oružja. Međutim, odustao je nakon frustrirajućeg traganja po spiskovima akcija uzajamnog fonda, holding kompanija i podružnica.

„Zgađen sam ovom industrijom. Ne želim da imam investicije u njoj“, rekao je Milgram.

Obama nije jedini zagovarač kontrole oružja koji ima udio u toj industriji.

Bivša članica Kongresa, Kerolin Mekarti, izabrana pošto je njen suprug ubijen u masakru u vozu na Long Ajlendu 1993 - bori se za uvođenje strožih zakona o oružju. Dok je bila na funkciji, imala je akcije u vrijednosti između 3.000 i 45.000 dolara u najmanje tri takozvana pasivna fonda (exchange-traded), sa udjelima u proizvođačima oružja i municije. Takođe je investirala između 2.000 i 30.000 dolara za dvoje unučadi u takozvanih 529 planova štednje za koledž, koji uključuju akcije proizvođača oružja.

Uprkos debati, Obama nije ostvario napredak u usvajanju strožih zakona. Mjere poput univerzalne provjere prošlosti su zakočene u Kongresu, gdje je porastao broj republikanaca koji se protive kontroli oružja

Neki članovi Kongresa pozdravljaju ovakvu investicionu opciju.

„Zahvalan sam što menadžeri fondova ulažu u nešto što pravi novac“, rekao je član Predstavničkog doma Kevin Kremer, republikanac iz Sjeverne Dakote koje se protivi kontroli oružja.

Uprkos debati, Obama nije ostvario napredak u usvajanju strožih zakona. Mjere poput univerzalne provjere prošlosti su zakočene u Kongresu, gdje je porastao broj republikanaca koji se protive kontroli oružja.

Pozivi na jačanje kontrole su praćeni naglim porastom prodaje oružja. Vlasnici prodavnica to objašnjavaju strahom potrošača da će predsjednik otežati kupovinu oružja.

„Recimo samo da je on dobar za biznis,“ rekao je o Obami Džek Lešer, menadžer prodavnice oružja iz Atlante. A. Š., Rojters

Mali ulog, ali veliki uticaj

Obama i njegov mali ulog su tipični za većinu Amerikanaca sa udjelom u investicijama u proizvođače oružja.

Oni investiraju u fondove koji kupuju akcije relativno malog dijela industrije vatrenog oružja kojim se javno trguje.

Ali kolektvino, njihove investicije su blagodet za industriju naoružanja i čine znatan udio u velikim proizvođačima oružja i municije.

Za neke pobornike kontrole oružja, sume su manje važne od principa. Po Mari, čije četvoro djece pohađa Sendi Huk, takođe pokušava da otkrije da li ima investicije i u proizvođačima oružja.

„To je baš iznenađujuće: Otkrijete da ste indirektno uložili u Smith & Wesson,“ rekla je Mari, koja predsjedava grupom Newtown Action Alliance za kontrolu oružja.

Penzioni fond u Ilinoisu, u kojem su Obamine investicije, ima najmanje 4,8 miliona dolara akcija industrije oružja, uključujući Smith & Wesson, Ruger, Vista i proizvođača municije Olin Corp.

Bonus video: