Austrija bi mogla da podigne ogradu ka Italiji?

Na prelazu Špilfeld, ka Sloveniji, Austrija je već podigla ogradu i tamo je uvela novi sistem upravljanja prelaska granice, koji će narednih nedjelja primati dnevno maksimalno do 100 tražilaca azila
0 komentar(a)
Mađarska ograda, Foto: Reuters
Mađarska ograda, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.02.2016. 12:09h

Austrija bi mogla da proširi ogradu koju je postavila na granici ka Sloveniji, proizilazi iz izjava najviših državnih funkcionera.

Tako se pominje podizanje ograde i na Breneru, na međi prema Italiji, kako bi se spriječila svaka mogućnost da izbjeglice koriste drugu rutu za prelazak u Austriju.

Na prelazu Špilfeld, ka Sloveniji, Austrija je već podigla ogradu i tamo je uvela novi sistem upravljanja prelaska granice, koji će narednih nedjelja primati dnevno maksimalno do 100 tražilaca azila.

Ministar odbrane Hans-Peter Doskocil izjasnio se za uspostavljanje novog sistema upravljanja prelaska granice po ugledu na Špilfeld i na međi prema Italiji na Breneru.

U Austriji postoji strepnja da bi izbjeglice, pošto je sve "uži" put preko Slovenije u Austriju, mogle izbjeći na rutu preko Italije.

Ministarka unutrašnjih poslova Johana Mikl-Lajtner priznala je da se razmišlja o podizanju ograde i još južnije od Špilfelda.

Ona je kazala da je nesporno među koalicionim partnerima da je neophodno pripremiti proširenje mjera za obezbjeđivanje granice.

Austrijski kancelar Verner Fajman je prethodno već ocijenio da su potrebne pripreme za premještanje izbjegličke rute.

"Sve dok nema evropskog rješenja i bezbjednosti spoljne granice EU, prioritet su sve mjere koje će spriječiti talas na našim granicama", poručila je Mikl-Lajtner.

Bonus video: